De var dåtidens hackare

Anna-Brita Andersson i Katrineholm söker namnen på de personer hennes far arbetade tillsammans med i Gropptorps marmorbrott för snart 100 år sedan.

Gropptorps marmor 1920-tal.jpg

Gropptorps marmor 1920-tal.jpg

Foto:

Historia2015-08-20 00:00

Anna-Brita Anderssons far John Viklund, även kallad Johan, arbetade vid Gropptorps marmor AB. År 1937 lät han bygga ett hus i Gropptorp och flyttade från bostaden i Ålsäter, alltså två år innan samhället Marmorbyn byggdes upp för arbetarna i brottet.

Johns dotter Anna-Brita växte upp i en syskonskara på fem barn och gick i Näs skola i Gropptorp.

– På den tiden fanns även en speceriaffär i närheten, berättar hon när hon visar upp det gamla fotografiet. Bilden hittade hon i en låda i sitt fädernehem för många år sedan.

– Jag tror att bilden är tagen någon gång på 1920–1930-talen eftersom min far, som föddes 1898, vid tiden för fotograferingen redan hade gjort rekryten. Och då bör han vara i 20-årsåldern, säger Anna-Brita.

John Viklund är den mörkhårige mannen som på bilden sitter längst ner till vänster med hatten käckt på svaj.

– Det är han som är så glad "i syna", berättar Anna-Brita. Hon har själv fått höra att hon ärvt både sitt glada sätt och utseende efter sin far.

– En del av fars arbetskamrater har jag namn på. Gubben i tunnan är Oskar Wing och den som drar upp honom i håret är Filip Larsson. Längst upp, i ljus tröja, ligger Einar Gustavsson och framför honom sitter Lång-Olle Eriksson från Baggetorp. Sedan är det Klas-Leonard Karlsson som drar fingerkrok tillsammans med någon som jag inte vet namnet på, fortsätter Anna-Brita.

Trots att det är länge sedan har hon minnen från sina besök på faderns arbetsplats.

– Jag minns att de skulle göra så fina marmorblock som möjligt. Blocken sattes sedan upp i en ställning och sågades med vatten och sand till skivor. Den grönaktiga marmorn användes till golv och fönsterbänkar. Bland annat är golvet i Tallåsaulans entré därifrån. I Kolmården bröts en grönare marmor och i Närke fanns en nästan vit marmor. Ibland importerades vit marmor även från Italien.

Anna-Brita ägde tidigare en mortel gjord av marmor från Gropptorp, men den gick sönder.

– Jag vet att man även ibland gjorde skrivställ också.

– Nu hoppas jag att någon vet namnen på de övriga på bilden. Det vore roligt att få veta vilka de är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om