Det är inte bara Maja som flyttar in i almanackan, hon får sällskap av Tim, Cornelia, Henry, Noa, Olle och Regina.

– Jag visste inte om det, men det är jättebra. Jag får fira med bubbel.

Namnet Maja var pappa Tommys förslag. 

Artikelbild

| Friluftsliv lockar Maja Durlind mer än uteliv.

– När jag föddes sa han att jag såg ut som en liten Maja. Mamma ville att jag skulle heta Loella eller Fanny, säger Maja Durlind. 

Namnsdag har hon firat på Ulrika-dagen. 

– Jag heter Ulrika efter mamma.

Namnet Maja ledde till en del glåpord när hon gick i lågstadiet.

Artikelbild

| Maja Durlind hittade kärleken i Flen.

– De kallade mig Maja-Baja, det var inte roligt. Jag blev ledsen, men mest fundersam och undrade vad jag hade gjort för att bli retad. Jag kommer ihåg att jag låtsades vara sjuk för att slippa gå till skolan då.

Större än att ha fått namnsdag är flytten från Katrineholm till Flen. För snart ett år sedan blev Maja sambo med sin Filip. Och hon älskar livet i Flen, och förändringarna som det fört med sig. 

– När jag bodde i Katrineholm ville jag egentligen inte dra runt på stan på kvällarna, men jag gjorde det för att vara cool. Nu är jag mycket ärligare mot mig själv.

Hon har gått från att vara ofrivillig partypingla till att upptäcka naturen. Hon pratar lyriskt om camping och friluftsliv.

– Vi campade mycket förra sommaren. Vi har en madrass i skåpbilen och myggnät så vi kan ha dörrarna öppna, det är fantastiskt.

Maja konstaterar att hon vuxit som människa och är mer öppen och ärligare mot sig själv. 

– Förut var jag alltid sminkad, det har jag slutat med. Jag sover en timme längre och hinner njuta av en kopp kaffe i stället för att lägga tid på att fixa mig. Det är så här jag ser ut.

Förändringarna i livet gick lättare genom flytten till Flen. Där var det ingen som kände Maja och hade förutfattade meningar om hur hon skulle se ut eller vara. 

– Och så jag fått många nya kompisar i Flen. Det är jättekul.

En typisk Maja är enligt Statiska centralbyrån 19 år. Maja Durlind är 21 och har hunnit arbeta inom restaurang, städ och omsorg. Just nu är hon arbetssökande. Drömmen är att bli kriminolog, eller att jobba på Systembolaget.

– Jag arbetade där före jul. Jag lärde mig mycket, och det var roligt att hjälpa folk med viner. 

De nya namnen införs i almanackan år 2022. Maja får 28 februari, Henry 19 januari, Regina 12 mars, Noa 31 mars, Olle 29 juli, Tim 2 november och Cornelia 3 december.