Emanuel Eklund till minne

9 maj 2019 15:15

En trogen medarbetare och profil i Vingåkers Secondhandförening har gjort sin sista insats i arbetet för de behövande och utsatta i vår närhet och utöver hela vår värld.

Meddelandet att Emanuel Eklund helt hastigt avlidit och lämnat oss kom både plötsligt och överraskande. Trots sin höga ålder, 91 år, var han fortfarande aktiv och med i arbetet. När vi skildes efter lördagens arbete på påskaftonen, kunde jag inte ana att det var sista gången vi satt och summerade dagens upplevelser. Som vanligt hade han på morgonen varit och hämtat bröd och lotterivinster på Cityhallen, sålt lotter med humor och glädje under förmiddagen och med små roliga kommentarer spridit glädje omkring sig. Trogen intill slutet.

Emanuel var med från starten på Secondhandbutiken när man städade och byggde upp för den nya verksamheten i den gamla livsmedelsaffären. Han var med när föreningen tog på sig det stora och mödosamma arbetet att montera ned en kyrka i södra Sverige som transporterades och byggdes upp i en vänförsamling i Scharkovsinna i Vitryssland. Hur många banankartonger med kläder till Lettland han packat är svårt att uppskatta. Rosorna på butikens västra sida, som snart slår ut, skötte han noggrant. Dessa klippte han ned för någon vecka sedan. Hur många turer till återvinningen i Vik han kört under dessa år är otaliga. Han var tidigt med i arbetet för ett uthålligt samhälle. Han var aldrig rädd för att rycka in och ge ett handtag där det behövdes.

Föreningens samarbetspartner i Liepaja i Lettland, vännerna i Betel Church, uttrycker i ett meddelande saknad men tacksamhet för vad Emanuel betytt för dem.

Nu på det tjugotredje året av verksamheten fick han lämna. Det kommer att bli tomt efter en omtyckt och kunnig kamrat och medarbetare. Hans plats i hörnet i ”fikarummet” står tom. Vi känner stor tacksamhet för den insats Emanuel gjort. Våra tankar och förböner går de här dagarna till dem som stod honom närmast. Vi lyser frid över Emanuel Eklunds ljusa minne.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
För Secondhandföreningen i Vingåker Lars-Göran Lindskog