Odlaren och eldsjälen Kalle Källander har avlidit

En av landets pionjärer inom ekologisk odling, Kalle Källander på gården Sörtorp, har avlidit, 75 år gammal. "I varje moment i odlingen finns han med mig", säger hans son Linus.

Karl "Kalle" Källander på Sörtorp har avlidit, 75 år gammal.

Karl "Kalle" Källander på Sörtorp har avlidit, 75 år gammal.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Dödsfall2024-06-20 19:02

75 år gammal somnade Karl "Kalle" Källander in i lördags, efter en tids sjukdom. Kalle föddes i Gävle 1948, med föräldrar som var lärare och konstnärer. Men för Kalle själv var det främst naturen och odling som intresserade, kanske med inspiration från hans farfar, som hade stor trädgård. Som barn var Kalle fältbiolog och utvecklade ett stort intresse för fjärilar, ett intresse han hade kvar hela livet. 

– Det är sinnebilden jag har av pappa, han lämnade aldrig gården utan fjärilshåven. Den semester han tog var att vittna fjärilsfällor på fjärilar, som han sedan ägnade vintrarna åt att sortera, berättar sonen Linus Källander. 

Redan på 1970-talet började Kalle Källander odla ekologiskt, eller "alternativt" som det hette då. 

– Han och vår mamma Inger var en del av gröna vågen. De ville lämna staden och leva självförsörjande. Men de var bland dem som blev kvar och var seriösa, berättar Linus Källander. 

Barnen, Markus, Karin och Linus, föddes 1975, 1977 och 1983. När barnen var små köpte föräldrarna gården Sörtorp strax utanför Floda. Gården var på omkring 40 hektar, med lite skog, äng och åker. 

I en artikel på företaget Ekolådans hemsida berättade Kalle om sina 25 hektar åker, där omkring 1,5 hektar användes till grönsaker och potatis. Utmaningen på Sörtorp var den tunga lerjorden, där kålen växte bra, men där andra grönsaker kunde vara mindre nöjda.

Sörtorp drevs som en liten kretsloppsgård, med spannmål, djur och grönsaker. 

– Eftersom pappa och mamma var pionjärer i sin nisch letade de efter andra med samma intressen. De såg ganska snart att ska vi kunna leva på det här måste vi få konsumenterna med oss. De började tidigt engagera sig i olika grupper. Det fanns inga regelverk för ekologisk odling och inte heller så mycket kunskap eller forskning, säger Linus Källander. 

Den 21 februari 1985 bildades följaktligen kontrollföreningen Krav vid det Källanderska köksbordet på Sörtorp. Det var också Kalle som kom på namnet, förkortningen och det var hans pappa som ritade den första Krav-loggan. 

Idag är Linus Källander ordförande i Krav och odlar, precis som sin pappa, ekologiskt. På gården Södertuna utanför Gnesta förs arvet och arbetet och även en del maskiner vidare: 

– I varje moment i odlingen finns han med mig. Jag tänker "hur hade pappa gjort här?". Jag har tagit över mycket av hans maskiner, jag får fundera på varför han gjort den här inställningen, hur tänkte han här. 

Med tiden engagerade sig Kalle också politiskt, i Miljöpartiet. Han satt i kommunfullmäktige i Katrineholm under två perioder och under en tid även i kommunstyrelsen. Senare hade han en del uppdrag i kommunen, det sista som kommunrevisor. 

I början av 2000-talet skilde sig Kalle och Inger Källander och så småningom gifte Kalle om sig med konstnären Gun Haglund. Hon tog initiativ till utomhusutställningen "Konst på åsen" vid Sörtorp, som lockade konstnärer och besökare under flera år. 

– Pappa brukade ha ett hemligt verk med på utställningen. Han gömde det någonstans på åsen och kallade sig för "Bonde-Banksy", berättar Linus Källander. 

2019 fick Kalle Källander diagnosen Alzheimers och den 15 juni avled han. 

Han sörjs närmast av makan Gun, de tre barnen, två sonhustrur, fem barnbarn och Guns barn med familj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!