Thure Gillberg växte upp i västmanländska Kolbäck. I unga år började han arbeta i verkstad, men även som springschas.
– Det var så intresset för att jobba i butik började, tror sonen Conny Gillberg.
Senare blev Thure Gillberg charkuterist på Konsum i Fagersta och utbildade sig till styckmästare.
– Han var en duktig styckare, fortsätter Conny.
År 1950 fick Thure Gillberg ett erbjudande om en tjänst i Konsum på Storgatan i Katrineholm. Efter åtta år i staden fick han ett nytt förslag. Denna gång erbjöds han att ta över Julius Carlströms charkbutik på Fredsgatan, vilket han gjorde. Butiken döptes om till Gillbergs livs. Dessutom öppnade han en butik på Storgatan.
Verksamheten växte med en charkfabrik i Norrköping och en i Västerås.
1960 köpte han restaurang Framtiden, som han sedan drev i sju år.
I slutet av 1960-talet bröt Thure Gillberg helt med sitt dittillsvarande yrke och tog anställning först som kontrollant på Vägverket och senare som skötare på det nybyggda Karsuddens sjukhus.
Sedan barndomen var Thure Gillberg sportintresserad. Han var själv en duktig löpare och sprang 1 500 meter på 4,06 minuter och 10 000 meter på 31,47. Dessutom var han en aktiv orienterare och gick efter flytten till Katrineholm med i KAIK och var en av dem som startade KOK, Katrineholms Orienteringsklubb..
Med de sex barnen fortsatte idrottsintresset och han var ungdomsledare bland annat för fotbollspojkar i Bie GoIF, Julita GoIF och Broby samt ledare för KSK:s bandytjejer.
Intresset för hästar väcktes redan då han var grabb och hjälpte till på Strömsholm. År 1955 köpte Thure Gillberg sina egna första travhästar: Amiferona och Attino. År 1967 köptes hästen Tibur in. Tibur kom att bli Sveriges bästa häst och vann flera storlopp. Thure var mycket aktiv inom travsporten och blev bas för fem olika konsortier, varav Travhästen med 17 travhästar var en. På senare tid trappade han ner sitt engagemang och var delägare tillsammans med bastukompisar och familjen.
Thure Gillberg var känd för att basta ofta och sitta länge i bastun. Han fick epitetet "Bastukungen" av vännerna.
Thure och makan Gunvor fick sex barn och byggde en gul tegelvilla i Bie. Hustrun Gunvor gick bort år 2011, Där kom han att bo fram till sin död.
Närmast anhöriga är barnen Christer, Thorbjörn, Conny, Gunilla, Carina och Michael, barnbarn och barnbarnsbarn.