Fjärilsbilden var Tuijas. Hon la upp den på en digital samlingsplats för fotografer. Catalin kommenterade.

– Han sa inte bara att den var fin, utan kom med konstruktiv kritik. Vi började prata, mer och mer, berättar Tuija.

Efter att ha pratat i fyra månader på distans kom Catalin till Sverige. Han konstaterar att deras kärlek var oundviklig.

– Det var den 5 oktober 2014. Tuija hämtade mig på Arlanda, då kysstes vi för första gången. Sedan dess har jag bott i Sverige. Jag kom inte på prov, jag kom för att se om det var äkta, säger Catalin.

– Det var en stor grej att ta in en ny människa i familjen, säger Tuija som har två barn.

Äkta makar blev de efter ett år och i dag bor paret i en trerumslägenhet i centrala Katrineholm. Tuija arbetar som kock på Lövåsgården och Catalin studerar till undersköterska. Så mycket som möjligt av sin fria tid ägnar de åt att fotografera. Oftast tillsammans, och de använder gärna varandra som modeller.

– Fotografi är inte vår hobby, det är mer av en passion, säger Catalin som ofta kallas för Tudor.

– Det är vårt gemensamma barn, säger Tuija.

Naturen lockar, att vara i och att fotografera. Duveholmssjön är en av favoritplatserna. Paret har förevigat sjön i de flesta varianter: solnedgång, med dramatiska moln, i dimma och med snö. Fågeltornet vid Näsnaren och Boda kvarn är andra ställen dit det miljömedvetna paret gärna cyklar.

– Det är så vackert här i Katrineholm. Det svenska ljuset och solnedgångarna är fantastiska. Men jag kan sakna Transsylvaniens berg, säger Catalin.

Han har sålt några bilder som blivit bokomslag. Den tjeckiska versionen av författaren Gabriel Tallents bok, som på svenska heter "Min älskade älskling", pryds av en bild av Tuija vid Duveholmssjön.

– Det är en konstig känsla. Min bild, och att det är du som är på den, säger Catalin.

Han älskar färg i bilderna. Hon är mer återhållsam eller satsar på svartvitt.

– Jag gillar Tudors sätt att redigera landskap, det är ett dramatiskt djup.

– Tuija är mer konstnärlig än vad jag är. Vi inspirerar varandra.

Catalin och Tuija drömmer om, och arbetar för, att en dag kunna leva helt eller delvis på fotograferandet. De har investerat i en drönare, allt som behövs i en studio, och en proffskamera som de delar. 

Närmast väntar uppdraget att föreviga boxaren Samo Jangirovs hemmamatch på Safiren den 22 februari.