"Att hjälpa andra är bra för själen"

– Att få bidra med något viktigt, känna att man gör lite nytta i världen, det ger dig mycket tillbaka och du ångrar dessutom aldrig volontärarbete. Det säger 21-årige Adrian Videla,

26 januari 2019 17:30

Adrian Videla är trollkarl, och söndagen den 27 januari reser han till Nepal för att glädja sjuka barn.

Artisteriet har alltid funnits där. Redan som barn började Adrian tidigt visa upp talanger i gyckleri och jonglering och snart, vartefter motoriken förbättrades, tog trolleriet över hans intresse helt. Att det var detta han skulle jobba med var det aldrig någon tvekan om.

– De flesta barn har väl en trolleriperiod. De får en trollerilåda och så är den rolig en tid. Min satsning var hundraprocentig redan från start, jag ville behålla det magiska i tillvaron, berättar Adrian några dagar innan avresan.

– Artisteriet tog fart på riktigt när jag kom in på cirkusgymnasiet i Gävle. Utbildningen var bred, vi fick praktisera allt från att använda eld till luftakrobatik. Jag började jobba ordentligt med helheten och lärde mig företagande inom artistbranschen.

Sedan dess lever Adrian på sin passion, undantaget ett år han tillbringade i London. Trots sina unga år är han etablerad i branschen och har en rad framgångsess i sin rockärm. När han bara var 15 år blev han uttagen att delta i TV4:s "Talang", där han gick till semifinal. Och 2016 tog Adrian hem såväl Svenska som Nordiska mästerskapen i trolleri.

I dag varierar arbetsveckan, vissa perioder är det lugnare, andra är fullbokade. Ofta är det företag som bokar in en magiker till möten och konferenser. Det kan vara föreningar som vill ha underhållning på en samling, eller privatpersoner som hyr Adrian som en överraskning på festen. Han skapar sina egna akter, och använder sig dessutom av såväl instrument som skådespeleri för att fascinera sin publik. Rekvisitan består av allt från gummiband och sedlar till eld.

– Jag gillar att kombinera många olika saker, få till en helhet och interagera med min publik. Jag brukar säga att jag är en varietéartist.

TV: Hänger du med i Adrians korttrick?

Inför 2019 har han en rad projekt på g, och inte minst är det i vår dags att åter testa färdigheterna mot övriga trollerieliten i landet. Men innan SM väntar alltså ett nytt äventyr.

– Volontärjobbat har jag gjort en hel del tidigare. Det är bra för själen. Nu blev jag kontaktad av en organisation som söker både läkare, lärare och artister, och tillfrågad om jag vill trolla för sjuka och fattiga barn i Nepal, och det var en självklarhet att tacka ja. Bland annat ska jag vara på ett center för barn med muskeldystrofi utanför Katmandu, och jag kommer att både showa och lära barnen trolleritrick. Jag känner mig väldigt tacksam över uppdraget. Förhoppningsvis kommer jag hem med en ännu bättre uppfattning om världen, och om vad trolleriet i stort kan åstadkomma.

Två månader blir han borta den här gången. Och får Adrian Videla som han vill ger han sig sedan snart ut i världen igen.

– Jag älskar som sagt att resa och uppleva nya kulturer. Ofta åker jag ensam, och gillar att sova ute eller hos människor jag lär känna. Couchsurfing är en härlig upplevelse! Min dröm är att kunna kombinera resande och volontäruppdrag med trollerijobb på något sätt. Jag har idéer, säger han och ler.

– Min moster är musiker på lyxkryssningar och jag ska försöka få in en fot där. En kombination av jobb på ett kryssningsfartyg och volontärarbete i fattiga länder kan bli en ganska spännande balans; att livnära sig på det man brinner för och få vara med och bidra till en bättre värld.

Adrian Videla

Ålder: 21 år

Familj: Pappa i Eskilstuna, mamma i Hällefors, en syster och ytterligare tre halvsyskon.

Yrke: Professionell trollkarl med eget företag.

Förebild: "Jag tycker om att hitta förebilder inom andra konstformer; som Charlie Chaplin, och kompositören Yann Tiersen. Trollkarlar finns det många väldigt bra bara i Sverige. Carl Tillenius är en."

Aktuell: Åker söndagen den 27 januari till Nepal för att volontärtrolla för sjuka barn. Och senare i vår väntar SM: "2016 använde jag dans och jonglering och numret var artistiskt. I år tar jag mindre plats, akten är mer graciös och det blir 100 procent trolleri."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Hölne