Nyckeln till framgång på jobbet stavas tilltro

Att bara tro på sig själv är aldrig helt tillräckligt. Tro kan visserligen räcka långt, men det måste mer till än bara just själva övertygelsen.

Arbetsliv2016-10-20 06:00

Det här har läraren Carina Loeb på Mälardalens högskola i Eskilstuna studerat i många år och nu är hon redo för att disputera i sitt favoritämne som handlar just om att tro på sig själv och sitt arbete som har titeln "Self-efficacy at work - social, emotional and cognitive dimensions".

– Det gäller att det finns en balans mellan att tro på sig själv och det faktiska kunnandet, annars kan det bli så tokigt att man gör dumdristiga saker, säger Carina Loeb själv.

Hon har i flera år studerat fenomenet och är nu redo att svara även på de tuffaste av frågor som hennes opponent kan tänkas plocka fram ur skjortärmarna.

Carina försöker stålsätta sig så mycket hon kan och vet i grunden att det inte är för att vara elak som man försöker hitta fram håligheterna i hennes resonemang.

Alltsammans började egentligen när hon i rollen som nyexaminerad grafisk formgivare och designer närmade sig ett arbete och första gången möttes av skepticism och kanske till och med misstro. Hennes egen glädje frontalkolliderade med ett par rutinerade rävar som inte alls begrep det fina i kråksången med ett nytt tänkande

En nyfikenhet väcktes där och då och pockade på svar: Vilka mekanismer styr människor på en arbetsplats? Vilka går dit med lätt hjärta och tänker: Ja, vad kul, en ny arbetsdag ska precis börja. Och vilka går dit med en övertygelse att denna dag har alla chanser att bli precis lika bottenlös meningslös som gårdagen, om inte värre?

Carina började studera ämnet och kom snart fram till att tilltron till den egna förmågan är nyckeln och en av de viktigaste personliga resurserna på jobbet.

– Den som har en stabil tilltro till sin egen förmåga ser ofta ganska positivt på sig själv och på sin omgivning, säger hon.

– Tidigare forskning visar entydigt att en stabil, men rimlig, tilltro till sin egen förmåga ger många positiva effekter på en arbetsplats såsom högre motivation och mer engagemang, och även bättre prestationer.

Carina understryker att tilltron ska vara just rimlig. Blir det en tilltro som delvis, eller i värsta fall helt, saknar täckning blir resultaten inte fullt lika lysande.

– Idag ställs inom många yrken krav på att ha en social kompetens på jobbet, men betydelsen av att tycka att man kan samarbeta med andra som till exempel inte tycker som en själv, eller att kunna hantera konflikter, är något som det inte forskats så mycket på.

Det här har Carina studerat och resultaten i hennes avhandling visar att en tilltro till sin sociala förmåga på jobbet kan vara positivt för klimatet i gruppen vilket visar sig i att man har en vi-känsla och att man delar med sig till varandra av sina idéer och material.

Som sitt viktigaste bidrag med avhandlingen pekar Carina på två nya mätinstrument för social och emotionell tilltro till sin förmåga på jobbet.

– Dessa kan användas praktiskt ute på många olika typer av arbetsplatser där men vill jobba konkret med frågor om hur man kan skapa hälsofrämjande arbetsplatser, och de passar också bra för ledarskapsutveckling och team-building.

– Tilltron till den egna förmågan är nämligen något som man kan träna upp och det finns ganska enkla och praktiska strategier som både chefer och anställda kan använda tillsammans på sin arbetsplats för att åstadkomma detta.

Kan detta vara användbart även utanför arbetsplatserna, om man som föräldrar tar till sig av de här kunskaperna i fostran av en ny generation människor?

– Ja, det tror jag, och här visar undersökningar att de barn som lyckas bäst är de som inte enbart får höra hur fantastiskt duktiga de är hela tiden. Bäst lyckas de barn som får en balanserad bild av att de visst är duktiga, men att de samtidigt själva måste vara beredda på att jobba hårt för att bli bra på det de föresätter sig att syssla med.

– Återigen, det är viktig med en rimlig tilltro till den egna kapaciteten, ingen övertro.

Ingen kommer undan det faktum att det tar 10 000 timmar att öva upp ett kunnande till ett mästerskap?

– Så är det.

Hur ser din egen fortsatta karriär ut på det här området?

– Jag älskar jobbet som lärare och hoppas förstås att kunna få fortsätta med det. Men jag vill gärna kunna fortsätta att utveckla mitt arbete på det här området, och hoppas kunna nå ut med min avhandling till många fler.

Ett aber är att den då måste översättas till svenska och här stupar Carina redan i titeln och saknar ett adekvat svenskt uttryck som täcker det allra första ordet "Self-efficacy".

Självtillräcklighet?

– Nej, nästan men ändå inte riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om