Historien om Pukkins började med att Linda och Dennis Theux i Åby reagerade på utbudet för barn på Youtube.
– Innehållet var inte så involverande och då fanns det heller inte så mycket på svenska, säger Dennis.
Det var 2017 och deras barn var 3 och 4,5 år. Linda och Dennis pratade om vad de skulle vilja att barnen tog del av.
– Jag minns det nästan som i går. Vi tittade på varandra och sade, ska vi inte göra filmer själva? Jo. Ska vi göra det nu? Vi packade bilen och åkte ut och filmade, säger Dennis.
– Och det blev ju sådär, skrattar Linda.
– Men där och då tog vi ändå steget. Vi hade inga direkta ambitioner med just Youtube-kanalen, men tänkte att vi lägger väl upp filmerna så kan barnen titta i alla fall, säger Dennis.
De startade kanalen "Lek med oss" och lade upp pysselfilmer. Den första hade 30, 40 visningar. När de kom upp i 100, 200 visningar tyckte de att det kändes otroligt.
Sedan kom genombrottet, plötsligt och snabbt.
– Jag var på väg till min bror i Holland när du ringde och vi trodde att något var fel, säger Dennis till Linda.
Videon som de hade lagt ut på morgonen hade fått 10 000 visningar. Siffror de aldrig hade varit i närheten av. När Dennis kom hem till Sverige igen hade kanalen haft 250 000 visningar på 48 timmar.
Men det var inget fel. Youtubes algoritmer hade helt enkelt lyft upp materialet så det exponerades för fler.
Efter ungefär ett år, 2018, föddes idén om Pukkins. En röd panda som har en dialog med barnen.
Filmat material blandas med tecknat. Linda ritar med penna på sin Ipad och vartefter har de fått lära sig nya tekniska lösningar, som hur läpparna ska röra sig rätt till ljudet. Linda läser in dialogen och sedan förvränger de rösten för att få till Pukkins stämma.
– Resan med Youtube har varit lite av en bergochdalbana.
Häromåret blev Youtube stämda och stramade upp sitt regelverk för alla barnkanaler, efter att felaktigt ha samlat in data från filmer riktade mot barn.
Efter det har även paret Theux behövt ta bort visst material och justera sitt innehåll. De berättar om en film som handlade om toalett-träning, där de använt färgglada godisbönor för att illustrera bajs, som plötsligt fick 18-årsgäns.
– Det kändes inte värt att ha kvar den, som förälder är det ganska olustigt att mötas av den flaggningen, oavsett vad innehållet är.
I och med osäkerheten på Youtube kände de att de ville ha fler ben att stå på. Det var då idén om att skapa egna mobilappar dök upp. Det är fyra olika teman i lika många appar. En femte släpps snart.
– Vi hade aldrig programmerat några appar så vi tog in offerter från olika företag. Jag tror att den lägsta låg på 150 000, det jag minns tydligt var att den dyraste låg på 1,5 miljoner kronor.
– Då hade vi tagit en version av appen som var ganska enkel, för att ha en grund att börja på, så vi tänkte att vi gör det själva. Jag är intresserad av teknik och har lätt att lära mig, säger Dennis.
Med hjälp av Google och instruktionsvideor på Youtube lyckades de. Sex månader senare släppte de sin första app.
Linda har drömt om att ge ut en barnbok länge. Förra året blev även det verklighet. De tog kontakt med olika förlag men precis som med programmeringen började de fundera på om det verkligen var värt att ta in en annan part.
Det slutade med egenutgivning och nu har de två böcker ute i butik. Texterna har de skrivit tillsammans och Linda har gjort de detaljrika illustrationerna, som de hoppas ska skapa en dialog med barnen.
När innehållet var klart så var det dags för materialval.
– Vi har alltid läst för barnen varje kväll så vi försökte hitta ett papper som vi skulle vilja bläddra i. Det skulle vara rätt tjocklek och struktur. Sedan är det också viktigt med rätt miljöcertifiering och liknande.
De är nöjda med resultatet men hoppas på att kunna arbeta med ett stort bokförlag i framtiden, för att nå ut till fler.
Nästa idé var att satsa på musik. Men de kan inte sjunga, eller spela instrument. Fast Dennis och Linda är ju inte typerna som ser några hinder.
Dennis köpte en keyboard och bestämde sig för att lära sig spela – men den här gången kom en oväntad lösning utifrån. De fick ett meddelande från Universal Music som frågade om de ville göra musik.
– Vi undrade om det var på riktigt, men det var det i allra högsta grad. Vi har ett jättefint samarbete med både Universal och de som har producerat musiken, säger Dennis.
– Vi har varit med och kommit med lite förslag till texterna samt animerat musikvideorna till "Pukkins sommarsång" och "Pukkins vaggvisa", som låtarna heter, tillägger Linda.
Hur är det att arbeta ihop med sin partner?
– Vi har aldrig reflekterat över att det är utmanande eller jobbigt, vi vill bara jobba mer med varandra. Det är fantastiskt att få dela den här resan, säger Dennis.
– Sedan kan vi tycka olika, men vi brukar alltid landa i ett beslut som vi båda tycker känns bra, förklarar Linda.
Är ni bra på att skilja på arbete och fritid?
– Det blir mycket jobb, för det är så kul, men när barnen är hemma och vakna ser vi till att inte arbeta. Vi tar en paus när de kommer hem från skolan, sedan sätter vi oss igen när de sover och kan jobba till framåt tolv vissa dagar.
För Linda och Dennis har det varit viktigt att många barn ska kunna ta del av det de gör. Det är deras levebröd men de försöker att hålla priserna nere och har valt att bara ta en engångskostnad för apparna.
– Vi har dragit ner på kostnader privat för att kunna satsa helhjärtat på det här. Givetvis lägger vi pengar på barnen men själva köper vi inte lika mycket saker längre och ser till att nyttja naturen i Åby till träning.
– Pukkins är ju lite som vårt tredje barn, så det känns inte som någon uppoffring. Det är så värt att göra det här, säger Linda.
Under åren har de flera gånger fått frågan om det går att köpa Pukkins som gosedjur. När vi ses står han på bordet, men det dröjer innan han kommer ut i butik. Pandemin och stigande priser på containerutrymme är två skäl.
– Det har också varit en process att ta fram den. Vi har varit noga med vilket material den är gjord av och åkte till Teddykompaniet i Båstad för att både kunna titta och känna på tygerna så allt kändes rätt, säger Dennis.
Och idéerna är knappast slut där.
– Vi har haft samarbeten med Kolmårdens djurpark där vi har gjort som naturprogram för de minsta, med fakta om djuren. Det vore kul att göra fler.
Just djur och natur är något som ligger paret varmt om hjärtat och en annan idé är att göra en sagostig, som smälter in i naturen, gärna hemma i Åby.
– Det är så kul att vi har startat det här från grunden själva. Det är bara vår fantasi som kan sätta gränser, säger Dennis Theux.