11-åriga Dina Nori oroas över vuxnas ointresse för miljöförstöring och resursslöseri. 

– Jag tycker att man ska ta hand om miljön och jordens resurser. Varje dag när jag går till skolan ser jag vuxna slänga skräp på marken, säger hon.

Dina går i femte klass på Skogsborgsskolan och tillsammans med några klasskamrater har hon engagerat sig i miljöfrågor. Inspirationen kommer både från skolan och från Sveriges mest kända unga miljökämpe, Greta Thunberg.

Artikelbild

| I brevet uppmanar Dina Nori Stefan Löfven att påverka vuxna att tänka mer på miljön.

– Hon bryr sig mycket om miljön. Hon åkte ju till och med segelbåt till USA, säger Dina Nori.

Men alla är inte lika engagerade i miljöfrågor, tycker Dina. Varken vuxna eller barn.

– Ibland när jag lagt ut saker på sociala medier får jag kommentarer som "vem bryr sig". Det tycker jag är konstigt. De vill väl också leva i framtiden. Men vi kommer inte att ha någon bra framtid om vi inte börjar ta hand om jorden, säger hon.

Efter att själv ha försökt påverka sin omgivning valde hon att i hemlighet skriva ett brev till Stefan Löfven. 

"Jag har försökt att påverka vuxna men ingen bryr sig" skriver hon bland annat i brevet.

Efter en månads väntan hade hon nästan gett upp hoppet om att få svar. Men så gick ytterligare en tid och plötsligt fick hennes mamma Fidan Ahmed en överraskning.

– Jag såg att vi hade fått ett brev från regeringen och undrade vad är detta? Jag visste inte att Dina hade skrivit brevet, säger hon.

I svarsbrevet skriver Löfven bland annat "Vi i regeringen vill skapa ett hållbart samhälle som är fritt från utsläpp. Jag är tacksam för att unga människor som du och dina kompisar kämpar för och tar hand om miljön. Det bådar gott för framtiden."

– Jag är jättenöjd med svaret. Jag känner att han också bryr sig och tycker att det här är viktigt. Sverige är ett miljövänligt land men vi behöver bli ännu bättre, tycker Dina.

Dina Nori och flera i hennes klass har funderat på att likt många andra unga skolstrejka för klimatet, men de har inte kommit till skott än.

– Vi har så mycket att göra att det kanske blir framåt sommaren. Då hoppas jag att alla i klassen är med, säger hon.

Hela klassen gör varje år en klimatinsats då de rensar skräp i omgivningen.

– Det är kul att plocka skräp och slänga i återvinningsrummet. Men efter några dagar är det fullt med skräp igen, säger Dina Nori besviket.