De rikaste har blivit rikare under pandemin

Världens tio rikaste män har blivit ännu rikare under pandemiåren samtidigt som de allra flesta har fått minskade inkomster, visar en rapport från människorättsorganisationen <a href="https://www.oxfam.org/en/press-releases/ten-richest-men-double-their-fortunes-pandemic-while-incomes-99-percent-humanity">Oxfam</a>. Miljoner människor har hamnat under fattigdomsstrecket.

Elon Musks förmögehnet har ökat med över 1|000 procent under pandemin.

Elon Musks förmögehnet har ökat med över 1|000 procent under pandemin.

Foto: Matt Rourke/AP/TT

Världen2022-01-17 11:34

De tio rikaste personernas sammanlagda förmögenheter har ökat från motsvarande cirka 6 300 miljarder kronor till 13 500 miljarder under 2020 och 2021. För 99 procent av jordens befolkning har inkomsterna däremot minskat och 160 miljoner människor har drabbats av fattigdom under pandemin, framför allt icke-vita etniska minoriteter och kvinnor.

Teslagrundaren Elon Musk står för den största förmögenhetsökningen. Hans förmögenhet har gått upp med 1 016 procent från mars 2020 till oktober 2021, enligt The Guardian. Amazongrundaren Jeff Bezos förmögenhet har ökat med 67 procent och Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs med 101 procent.

"Extrem fattigdom är en form av ekonomiskt våld, där politik och politiska beslut som vidmakthåller rikedomen och makten hos ett fåtal privilegierade leder till direkt skada för den stora majoriteten av människor över hela världen och själva planeten", säger Evelien van Roemburg vid Oxfams EU-kontor i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten bidrar ojämlikheten till 21 000 människors död varje dag på grund av brist på vård, könsrelaterat våld, hunger och klimatförändringar. Organisationen skriver att en förmögenhetsskatt för de extremt rika skulle kunna bekosta vaccinproduktionen för alla, sjukvård, klimatanpassningar och andra åtgärder för att rädda liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!