Med en yrkesutbildning inom hotell och restaurang har de flesta av avgÄngseleverna redan ett jobb sÀkrat, mÄnga av dem en fast tjÀnst pÄ heltid.
Bara i Arbetsförmedlingens platsbank finns just nu 9 275 lediga jobb inom besöksnÀringen.
ââMen det Ă€r nog i underkant. Det Ă€r inte alla av vĂ„ra medlemsföretag som söker personal just genom Arbetsförmedlingen. Jag tror behovet Ă€r större Ă€n sĂ„, Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjningen pĂ„ Visita.
Han berÀttar om medlemsföretag som inte kan hÄlla hela restaurangen öppen eller som tvingas ha en begrÀnsad meny pÄ grund av personalbrist.
ââAtt hitta personal Ă€r den absolut största utmaningen bland vĂ„ra medlemsföretag, sĂ€ger Peter Thomelius.
"SamhÀllsviktiga"
De 3 500 elever som varje Ă„r gĂ„r ut hotell- och restauranggymnasiet rĂ€cker alltsĂ„ inte till pĂ„ lĂ„nga vĂ€gar. DĂ€rför Ă€r de som gĂ„r ut enormt efterlĂ€ngtade â och Ă€ven samhĂ€llsviktiga, enligt Peter Thomelius:
ââVarje student med utbildning inom hotell och restaurang genererar i sin tur i tvĂ„, tre jobb till. SĂ„ de Ă€r verkligen viktiga för samhĂ€llet.
Peter Thomelius sÀger att de elever som vÀljer utbildningen Àr nÀst intill garanterade jobb redan under utbildningen. De har ocksÄ stora möjligheter till kompetensutveckling och lönekarriÀr inom yrket, vilket mÄnga inte kÀnner till.
Har yrkeskunskap
Ăven för Erica Ă berg, hotellchef pĂ„ Down Town Camper by Scandic i Stockholm, Ă€r studenterna högvilt.
Hon Àr pÄ avgÄngselevernas avslutningslunch för att dela ut ett pris, men ocksÄ för att passa pÄ att hinta om de 94 lediga tjÀnster man behöver tillsÀtta för nÀrvarande.
ââEn fördel Ă€r att studenterna besitter den yrkeskunskap som vi efterfrĂ„gar. Vi behöver allt frĂ„n duktiga receptionister och servitörer till bartenders och personal till house keeping för att klara av omstarten efter pandemin, sĂ€ger hon.
"Framtiden Àr sÀkrad"
Melvin Vainman, 18, som gÄtt hotell- och turismprogrammet:
ââI sommar ska jag jobba som receptionist, sedan vĂ€ntar studier inom hotellbranschen i Schweiz. Siktet Ă€r instĂ€llt pĂ„ ett eget hotell sĂ„ smĂ„ningom. Jag tycker att jag har fĂ„tt vĂ€rldens bĂ€sta utbildning.
Redan nÀr han började utbildningen var det viss brist pÄ personal.
ââMen nu verkligen skriker man efter folk. Framtiden kĂ€nns sĂ€krad.
"Nu mÄste lökhackningen sitta"
Martin Nordström, 19, och Jennifer Palm, 19, har studerat pÄ restaurang- och livsmedelsprogrammet. BÄda har redan fÄtt jobb men har flera stÄende erbjudanden om de skulle Ängra sig.
ââBara i förra veckan fick jag fem olika erbjudanden om jobb, sĂ€ger Martin Nordström.
Hans vÀnner som valt andra utbildningar har det inte lika förspÀnt.
ââMĂ„nga har svĂ„rt att hitta sommarjobb och söker fortfarande, sĂ€ger han.
Att kastas ut i arbetslivet i ett heltidsjobb Àr lite lÀskigt, tycker de:
ââJa, det Ă€r upp till bevis. Nu mĂ„ste lökhackningen verkligen sitta.
"Vi har ett försprÄng"
Nikita Klasson, 19, och Leonard Bolay, 18, har studerat pÄ bageri- och konditoriprogrammet.
Redan nÀr Nikita Klasson gick pÄ öppet hus inför sitt gymnasieval fick hon veta att hon mer eller mindre var garanterad jobb om hon valde hotell- och restaurangprogrammet.
ââJag ska sommarjobba pĂ„ bageri, sedan ska jag vidareutbilda mig för att fĂ„ ett gesĂ€llbrev. Drömmen Ă€r att öppna eget, sĂ€ger hon.
Ăven Leonard Bolay har sommarjobbet i hamn.
ââSedan fĂ„r jag se vad jag gör. Men jag har fĂ„tt massor av kontakter i branschen tack vare min utbildning sĂ„ jag Ă€r inte orolig inför framtiden.
Han tycker att det bÀsta med utbildningen, förutom ett stort kontaktnÀt och duktiga lÀrare, Àr all praktik han har fÄtt. Nikita Klasson hÄller med:
ââJag har haft sommarjobb varje sommar under utbildningen och det ger mig ett försprĂ„ng. All praktik gör att jag har kunnat bygga ett cv som mĂ„nga andra studenter saknar.