Singapore väljer Ericsson före Huawei

Nokia och Ericsson ska båda leverera 5G-nät åt Singapores största telekomaktörer. Huawei ratas däremot av de allra största bolagen.

Ericsson och Nokia ska båda bygga ut 5G-nät i Singapore. Arkivbild.

Ericsson och Nokia ska båda bygga ut 5G-nät i Singapore. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-25 07:55

Singapores val har setts som en politiskt het potatis då landets största handelspartners, det vill säga USA och Kina, är i konflikt i frågan. USA har uppmanat länder globalt att bojkotta kinesiska Huawei utifrån vad man anser föreligger säkerhetsrisker som spionage om länder kontrakterar Huawei till att bygga ut näten till 5G-kapacitet.

De två telekombolagen M1 och Starhub meddelar nu att man valt finländska Nokia medan Singapore Telecommunications i sin tur valt svenska Ericsson.

Däremot är det tänkt att australiska TPG Telecom som också finns på marknaden i Singapore ska bygga ett lokalt nätverk genom Huawei.

Utbyggnaden av 5G-frekvenser väntas explodera de närmaste åren i Singapore som har som uttalat mål att 2025 ska 5G vara standard och därmed ersätta 4G. I Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för Sveriges 5G-nät ske med start den 10 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!