Nordmark: Ingen ska dö på grund av jobbet

Regeringen vill se en nollvision för död på, och av, jobbet. Det ska inte bara handla om att förhindra olyckor utan att även om att ingen ska tvingas stressa så att det leder till dödsfall.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S), vill modernisera arbetsmiljölagen för att hålla jämna steg med gigekonomi och ökat hemarbete. Arkivbild.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S), vill modernisera arbetsmiljölagen för att hålla jämna steg med gigekonomi och ökat hemarbete. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-02-11 08:33

– Vår nollvision tar nu ett tydligt grepp om olyckor på jobbet och det ska vi fortsätta med. Samtidigt ser vi att 700 personer per år dör på grund av stressrelaterade besvär på jobbet. Och forskningen visar att fler kan hamna där. Den utvecklingen måste stoppas, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i samband med en pressträff om inriktning för en ny strategi för arbetsmiljön.

Förra året dog 28 personer i olyckor på jobbet, en nedgång från 46 året före, mest på grund av att pandemin minskade verksamheten på arbetsplatserna.

Nordmark jämför en byggarbetsplats där det är lätt att anmärka på att en byggnadsställning står fel eller är felmonterad och är en fara för liv. Där går det att utfärda sanktionsavgifter för att tvinga fram åtgärder.

Ska jaga stress

Men när det gäller stress och press i vården och äldreomsorgen, till exempel, är det inte alls lika enkelt att inspektera och det finns inga sanktionsavgifter att ta till. Det kan vara så att det behövs.

– Det här är en väldigt viktig jämställdhetspolitisk fråga. Vi vet att arbetsolyckor med dödlig utgång ofta sker i mansdominerade yrken som bygg och anläggning och skogsbruk. När det gäller ohälsa som leder till död på grund av stressrelaterade problem är det i kvinnodominerade yrken, säger Eva Nordmark.

Andra inslag i en nu strategi för arbetsmiljön är att ta "ytterligare steg mot arbetslivskriminalitet". Det kan ske genom fler kontroller och mer samverkan mellan myndigheter för att motverka brott, olika typer av utnyttjande och svartarbete.

Det finns också skäl att se över lagstiftningen på grund av att fler arbetar hemifrån samt den växande gigekonomin där jobb och uppdrag fördelas via digitala plattformar och ansvaret för uppdragstagarnas arbetsmiljö är oklart.

– Vi ser en utveckling mot allt fler underleverantörer och fler tillfälligt anställda, säger Eva Nordmark.

Inse ansvar

Hon konstaterar att det har visat sig att företag som ger arbete via appar ibland inte ens förstår att de är arbetsgivare och har ansvar för arbetsmiljön.

Så kan det inte fortsätta.Oavsett om det är jobb eller uppdrag via appar eller arbete hemma vid köksbordet ska det inte, enligt ministern, råda någon tvekan om vem som har arbetsmiljöansvaret.

Regeringen avser att låta en utredning arbeta fram förslag om hur arbetsmiljölagarna kan moderniseras. Men det är inte klart när den ska börja och det finns inte heller några direktiv om vad den ska rikta in sig på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!