Handelskrig riskerar att trappas upp

Handelskriget mellan USA och EU riskerar nu att trappas upp. USA kan vara på väg att lägga på tullar för ett exportvärde på 3,1 miljarder dollar. Oliver, alkohol och lastbilar är i farozonen.

USA och president Donald Trump kan vara på väg att trappa upp handelskriget med EU.

USA och president Donald Trump kan vara på väg att trappa upp handelskriget med EU.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-24 12:40

De nya uppgifterna kom ursprungligen från nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt denna ska det, förutom tullar på bland annat gin och öl, även vara aktuellt med höjda tariffer på flygplan, ostar och olika typer av mejeriprodukter som exporteras från Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien, enligt ett dokument som Bloomberg tagit del av.

Det amerikanska handelsdepartementet USTR bekräftar att man ser över vilka tariffer som ska höjas, men säger ingenting om vilka det handlar om. Nyheten har fått de ledande europeiska börserna att backa ytterligare.

De nya tullarna förväntas nu slå hårt mot franska bolag som Remy Cointreau och Pernod Ricard som tillverkar bland annat cognac och champagne medan brittiska gintillverkare som Tanqueray ligger i farozonen.

Tullpåslaget skulle i så fall läggas till på de redan 25-procentiga tullar som USA redan förra året lade på bland annat whiskey från Skottland och Irland och i sin tur hänger samman med en mer än decennium lång konflikt mellan USA och EU kring statsbidrag till flygplanstillverkarna Airbus respektive Boeing. Handelsorganisationen WTO har tidigare hävdat att de båda flygtillverkarna får miljarder i olovligt statsstöd varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!