Apoteas vd: Vi har brustit kring arbetsmiljön

Apoteas vd PÀr SvÀrdson erkÀnner att nÀtapoteksjÀtten brustit kring arbetsmiljöfrÄgor.
–Vi har vuxit för fort och inte mĂ€ktat med samtidigt som vi varit pressade, sĂ€ger han.Fackförbundet Unionen ska nu utreda situationen.

Apoteas vd PÀr SvÀrdson medger att det funnits brister hur man har arbetat pÄ Apoteas lager i MorgongÄva.

Apoteas vd PÀr SvÀrdson medger att det funnits brister hur man har arbetat pÄ Apoteas lager i MorgongÄva.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-11-15 09:40

I flera artiklar har tidningen Dagens ETC rapporterat om missförhÄllanden kring anstÀllda hos Apotea vid huvudlagret i MorgongÄva. Ett 30-tal anstÀllda ska ha vittnat om en arbetsmiljö dÀr bland annat stress och sexuella trakasserier förekommer.

Efter att uppgifterna framkommit har fackförbundet Unionen kontaktat anstÀllda och inlett en utredning. Avsikten Àr att ha ett möte med Apotea nÀsta vecka och inleda förhandlingar kring arbetsmiljön.

– I de svar som vi sammanstĂ€llt finns en allmĂ€n uppfattning av att man Ă€r kameraövervakad. De vittnar om stress och kollektiv bestraffning om nĂ„got blir fel. Man har ett uttryck, ”att man brĂ€nner för teamet”, sĂ€ger Unionens regionala ombudsman Jörgen Gustavsson till TT.

Blockerat dörren

Ett exempel som ges i artiklarna Àr att arbetsledare ska ha blockerat dörren och sagt att ingen fÄr lÀmna byggnaden utan ska arbeta beordrad övertid.

"Att bli instÀngd och inte fÄ gÄ hem kÀndes vÀldigt krÀnkande", sÀger bland annat en av medarbetarna till tidningen.

Jörgen Gustavsson bekrÀftar att just denna hÀndelse har lyfts upp i de svar man tagit del av.

– Det har framkommit att man strax före arbetspassets slut fĂ„tt veta att man fĂ„tt beordrad övertid. Chefer ska ha stĂ„tt vid utgĂ„ngen och hindrat dem frĂ„n att gĂ„ ut. Det hĂ€r ska ju inte förekomma, det kĂ€nns som en typ av kidnappning och vi mĂ„ste diskutera vad som hĂ€nt.

Medger felaktigheter

PÀr SvÀrdson, vd för Apotea, medger att felaktigheter förekommit.

– Vi har absolut brustit i vĂ„r arbetsmiljö, sĂ€ger han till TT.

GÀllande situationen med beordrad övertid, hÀvdar han bristande information till de anstÀllda Àr bakgrunden.

– DĂ„ stĂ€llde sig arbetsledare vid utgĂ„ngen och informerade om att passet inte var slut. Det var en olycklig incident som vi dragit lĂ€rdom av och efter hĂ€ndelsen har vi arbetat aktivt med att förbĂ€ttra kommunikationen.

NÀr TT besökte anlÀggningen i MorgongÄva fanns vid arbetsplatsen ett digitalt tidtagarur som tickar under tiden som paketen fÀrdigstÀlls. Enligt PÀr SvÀrdson Àr inte skÀlet att se hur snabbt paketen packas av de anstÀllda.

– Detta Ă€r för att se nĂ€r senaste paketet packades pĂ„ en station, sĂ„ att kollegorna kan se om stationen Ă€r ledig eller inte.

Hur förklarar du oron för kameraövervakning pÄ arbetsplatsen?

– Vi kameraövervakar inte nĂ„gra anstĂ€llda men vi har kameror dĂ„ vi har kĂ€nsliga produkter, exempelvis receptbelagda lĂ€kemedel. Om nĂ„gon eller nĂ„gra anstĂ€llda kĂ€nner sig övervakade mĂ„ste vi bli bĂ€ttre pĂ„ att förklara vad de anvĂ€nds till och nĂ€r. Man ska sjĂ€lvklart inte kĂ€nna sig övervakad.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!