USA bekräftar: Biden öppnar oljekranarna

President Joe Biden har gett order om att öppna USA:s strategiska oljereserv. En miljon fat släpps per dag i sex månader för att få ned bensinpriset.

USA:s president Joe Biden har beslutat att öppna USA:s oljereserv.

USA:s president Joe Biden har beslutat att öppna USA:s oljereserv.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Ekonomi2022-03-31 17:00

Biden berättade om beslutet – som sker mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina – sedan Vita huset tidigare på torsdagen bekräftat det.

– Priset stiger på grund av Putins handlingar. Vi har inte ett tillräckligt utbud. Om vi vill ha lägre bensinpriser behöver vi öka tillgången till olja omedelbart, säger presidenten.

Vita huset skriver i ett uttalande att åtgärden att släppa totalt 180 miljoner fat från reserven är "den största i historien" och en "bro till slutet av året när den inhemska produktionen ökar".

Kontroll över priserna

Biden uppger att åtgärden sker i samråd med allierade runt om i världen.

– Vi ser redan åtagande från andra länder att släppa in tiotals miljoner ytterligare fat på marknaden. Våra gemensamma ansträngningar kommer att ge långt över en miljon fat om dagen, säger han.

– Nationerna samlas för att hindra Putin från att använda sina energiresurser som vapen mot amerikanska familjer, och familjer och demokratier runt om i världen.

Användningen av USA:s strategiska oljereserv är ett försök att få kontroll över energipriserna, som har skjutit i höjden efter omvärldens sanktioner mot Ryssland i och med kriget i Ukraina.

Sätter press

Draget ska sätta press på oljebolagen att öka sin produktion och ge sänkta bränslepriser. Biden säger att han hoppas på en "ganska betydande" effekt.

Med en ökad inhemsk produktion bedömer amerikanska regeringen att oljebolagen ska kunna bidra med en miljon extra fat om dagen i år och ytterligare 700 000 om dagen nästa år.

Nyheten fick tidigare under torsdagen priset på WTI-oljan att rasa 5,2 procent, till 102:20 dollar per fat. Priset på Brentoljan handlas för 108:65 dollar fatet, en nedgång på drygt 4,2 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!