Maten har aldrig varit billigare

Nu stiger matpriserna, men fram tills alldeles nyligen hade maten aldrig varit billigare. Kanske fÄr de stigande priserna oss att uppvÀrdera matens vÀrde, tror mÄltidsforskaren Richard Tellström.

Maten har aldrig varit billigare och vi har aldrig haft mer att vÀlja pÄ. Arkivbild.

Maten har aldrig varit billigare och vi har aldrig haft mer att vÀlja pÄ. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ekonomi2022-03-15 05:00

– I dag lĂ€gger vi 12–13 procent av vĂ„r plĂ„nbok pĂ„ mat. I 1980-talets mitt var det 25 procent och pĂ„ 1950-talet nĂ€stan 40 procent, berĂ€ttar Richard Tellström.

Rationalisering, konstgödning, jordbrukets effektivisering och djur- och vÀxtförÀdling har lett till att matpriserna sjunkit.

Tidigare, nÀr matkostnaderna Ät upp större del av hushÄllens inkomst, fick man se till att hÄlla andra kostnader nere. Richard Tellström tar som exempel att man stoppade strumpor och vÀnde pÄ skjortkragar för att ge klÀderna lÀngre liv.

Mer konsumtion

Att vi inte behöver lĂ€gga lika mycket pĂ„ mat har i stĂ€llet öppnat för annan konsumtion – resor, inredning, klĂ€der.

– PĂ„ 1950-talet lade vi mer pengar pĂ„ mat och mindre pĂ„ boende. Nu har de kurvorna bytt plats. Och det Ă€r inte bara för att priserna pĂ„ bostadsrĂ€tter gĂ„tt upp utan för att vi lĂ€gger mer pengar pĂ„ inredning, trĂ€dĂ€ck och poolbyggen.

Richard Tellström brukar sÀga att vi aldrig heller haft sÄ stor möjlighet att Àta nyttigt som nu.

– Det Ă€r dels importen av vegetabilier – bĂ„de frukt och grönt finns Ă„ret om. Vi har dels stor tillgĂ„ng till kött, och kött Ă€r vĂ€ldigt vitaminrikt.

– Sedan Ă€ter mĂ€nniskor kanske inte sĂ„ nyttigt, men de har möjlighet.

Kris och krig pÄverkar hur vi Àter Àven efter nÀr samhÀllet ÄtergÄr till det normala. DÄ brukar vi börja Àta pÄ nya sÀtt och fÄ nya ideal.

Matkulturen efter ett krig pÄverkas mycket av vem som vunnit, berÀttar Richard Tellström.

– PĂ„ 1920-talet, efter första vĂ€rldskriget, blev engelsk fruktkaka populĂ€rt och man började baka mer med bakpulver som man gjorde i England.

Efter andra vÀrldskriget inspirerades vi av USA och det amerikanska sÀttet att hantera mat. Vi fick snabbmat och snabbköp.

VĂ€rdera mat

Nu ser vi ut att gÄ mot en tid dÄ matkostnaderna Àn en gÄng tar större del av hushÄllskassan. Richard Tellström ser ett tydlig samband mellan dagens matsvinn och slit och slÀng-samhÀlle och de lÄga matpriserna. Han tror att att vi kan komma att vÀrdera mat pÄ ett nytt sÀtt.

– Jag tror att man blir mer uppmĂ€rksam pĂ„ sĂ„dant som hĂ„llbarhet. Jag kan tĂ€nka mig att vi till exempel inte kommer att Ă€ta avokado. De har sĂ„ dĂ„lig hĂ„llbarhet att de Ă€r dĂ„liga redan nĂ€r vi köper dem, men det gör inget för att de Ă€r sĂ„ billiga att vi köper dem Ă€ndĂ„.

Hans tips för att hÄlla matkostnaderna nere Àr att lÀra sig mer om matlagning.

– Vill man som individ minska sina matkostnader ska man öka sitt matlagningskunnande och lĂ€ra sig laga mat med rĂ„varor som Ă€r lite medfarna. Soggiga potatisar kan alltid bli en gratĂ€ng eller potatismos.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!