Löfven kritiserar nya las-utredningen: Obalans

Den nya las-utredningen har pÄ kort tid blivit en stor vattendelare pÄ högsta politiska nivÄ. Och förslagen om en förÀndrad arbetsrÀtt kritiseras av bÄde statsministern och arbetsmarknadsministern.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) Àr inte nöjd med förslagen frÄn utredningen om en moderniserad arbetsrÀtt. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) Àr inte nöjd med förslagen frÄn utredningen om en moderniserad arbetsrÀtt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2020-06-01 16:27

NÄgra timmar efter att utredningen presenterats pÄ mÄndagseftermiddagen framför statminister Stefan Löfven (S) sin kritik.

– Vi har bett om en utredning, dĂ€r stĂ„r bĂ„de om turordning, balans mellan parterna och att vi inte ska ha godtyckliga uppsĂ€gningar. Sedan fĂ„r en utredare ett uppdrag och lĂ€gger sitt förslag, och nu konstaterar vi att balansen mellan parterna har man inte lyckats upprĂ€tthĂ„lla, sĂ€ger han till Aftonbladet.

Utredningen Àr en produkt frÄn det sÄ kallade 73-punktsprogrammet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det stĂ„r i och för sig om turodningsreglerna att de ska utökas, men sedan stĂ„r det ocksĂ„ bĂ„de om att undvika godtyckliga uppsĂ€gningar och arbetsgivarens ansvar för omstĂ€llning och utbildning, och att det ska bibehĂ„llas balansen mellan parterna, fortsĂ€tter Löfven.

"Behöver justera"

Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) Ă€r starkt kritisk till förslagen som hon menar ger kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel.

– Vi kommer att behöva justera i de hĂ€r förslagen, sĂ€ger Nordmark till TT om vad som sker om fack och arbetsgivare misslyckas med att göra upp sjĂ€lva.

Ombedd att ge exempel pÄ det som hon menar ger arbetsgivaren ett större övertag nÀmner hon förslaget om att arbetsgivare ska fÄ undanta fem personer frÄn principen om sist in först ut.

– Det Ă€r nĂ„got som vi behöver hantera med samarbetspartierna om parterna inte kommer överens.

"MÄste gÄ hand i hand"

C och L har flera gÄnger gjort klart att det inte finns nÄgot att förhandla om, den förhandlingen skedde nÀr januariöverenskommelsen vÀrktes fram.

– Centern och Liberalerna gick till val pĂ„ att öka flexibiliteten för arbetsgivarna och vi gick till val pĂ„ att öka tryggheten för löntagarna. Det mĂ„ste gĂ„ hand i hand, sĂ€ger arbetsmarknadsministern.

RÀttad: I en tidigare version av texten uppgavs det felaktigt vilka företag som fÄr undanta anstÀllda frÄn turordning. Alla fÄr göra det.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!