Skilj på antisemitism och antisionism!

Sonja Fransson i Vingåker skriver i KK den 3/7 att lappar med texten ”för en värld utan sionism” är ditsatta av några som axlat Hitlers fallna mantel. ”Men det rör sig i alla fall om judehat”, … ”samma judehat som en gång i tiden spreds i Tyskland”.

8 juli 2017 05:00

Jag tycker det är upprörande att man inte kan skilja på antisemitism (riktad mot världens alla judar) och anti-sionism, (riktad mot planerna på ett Stor-israeliskt rike, byggt på ockuperad mark). Antisemitismen ska fördömas i starkaste tänkbara ordalag, i vilka former den än uppträder. På samma sätt måste sionismen fördömas.

Hur kan någon, blind och döv för omvärldens kritik, låta mer än 500 000 judar flytta in på ockuperad – det vill säga stulen – mark? Man får inte stjäla grannarnas land. Det är hela världen ense om, utom Israel. FN har i resolution nummer 242, krävt ett israeliskt tillbakadragande, men Israel tycker inte att de behöver rätta sig efter vad FN säger. De anser sig ha historisk rätt till området.

Man måste kunna hålla isär saker och ting. Den israeliska regeringens illdåd rättfärdigar inte angrepp på judar i Sverige eller annorstädes. Att kritisera Israels planer på att sionistiskt rike är nödvändigt och legitimt, att förfölja judar (eller andra folkgrupper) är lika avskyvärt nu som det alltid varit.

Urban Lundin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa