Viktigare med vård än att folk ska lära sig streetdance

Sverigedemokraterna Anton Berglund och Lars-Göran Karlsson svarar på kritiken i folkbildningen.

Sverigedemokraterna Anton Berglund och Lars-Göran Karlsson svarar på kritiken i folkbildningen.

Foto: Arkiv/Niklas Holm

Replik2023-09-27 18:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin debattartikel angående Åsa Folkhögskola skriver Linus Larsson att Sverigedemokraterna bland annat skulle vara emot folkbildning.

Först och främst borde vi kanske titta på skillnaderna mellan att ”avyttra” något och att ”stänga ner” något. Att SD säger att vi vill avyttra Åsa Folkhögskola innebär helt enkelt att vi vill att den drivs i annan regi, det är inte svårare än så. 

I Sverige finns 150 folkhögskolor. Endast 43 av dessa drivs i regional regi. Av dessa 43 ligger 2 under ansvar av Region Sörmland: Åsa Folkhögskola och Eskilstunas Folkhögskola. De flesta folkhögskolor klarar sig alldeles utmärkt utan regionernas pengar, så varför skulle inte Åsa folkhögskola kunna göra detsamma?



I flertalet lokala medier kan vi sedan en tid tillbaka läsa om det enorma underskott som finns i Region Sörmland. Prognosen pekar på ungefär 1,2 miljarder kronor i underskott. Vi har också kunnat läsa att detta kommer att leda till att närmare 700 personer kan komma att behöva gå från sin anställning inom regionen.

Sverigedemokraterna sätter vården framför allt. Det har alltid speglats i våra budgetar. Tidigare år har SD lagt ett besparingskrav på Nämnden för Kultur och Friluftsliv på 10 procent. I år kommer den siffran att bli högre. Vi vill att nämnden noggrant tittar på sina verksamheter och sina projekt och prioriterar. Vi måste göra allt vi kan för att behålla så mycket vårdnära personal som möjligt!



När det kommer till valet att avskeda sjuksköterskor och läkare eller att omvandla huvudmannaskapet på en folkhögskola som kan drivas i annan regi så kommer vi alltid att välja att prioritera den vårdnära personalen. Tittar man på kursutbudet är detta inte heller särskilt svårt. Ska en region verkligen lägga pengar på att lära människor att dansa streetdance? Eller ska vi i Region Sörmland faktiskt syssla med det som är vår kärnverksamhet: att bedriva bästa möjliga vård för sörmlänningar?

Sverigedemokraterna är beredda att göra tuffa prioriteringar och på att ta ansvar för den sörmländska vården. Ingen ska behöva dö i vårdkö för att personal saknas och operationssalar står tomma.


Anton Berglund (SD)
Gruppledare regionfullmäktige Sörmland

Lars-Göran Karlsson (SD)
Ledamot i Nämnden för Kultur och Friluftsliv, Vingåkersbo