Det jag vet med all säkerhet är att personalen i Katrineholms skolor gör allt de kan för att vända den trenden och höja kvalitén. Nu måste vi politiker höja ambitionen, frigöra resurser och skapa förutsättningar för det.
Att ”fixa” skolan är inget kortsiktigt arbete, ska vi lyckas få Katrineholms skolor att prestera konsekvent bättre krävs att vi satsar på grunderna.
Sätt en gräns för gruppstorlekarna på lågstadiet. Klasserna i årskurs 1 på Sandbäcken är idag närmre 30 än 25. Med mindre klasser ökar möjligheterna för barnen att lära sig grunderna i att läsa, skriva och räkna – förutsättningar för att lyckas hela vägen genom skolan!
Utreda hur vi använder de resurser vi har, framförallt de legitimerade lärarna. Vilka arbetsuppgifter kan fråntas lärare som kan göras av andra för att på så sätt kunna tillföra kvalité där det mest behövs? Måste mentor vara legitimerad lärare? (På Duveholmsgymnasiet har det införts programmentor, i Flens kommun satsar man på ”supermentorer”, vi i Katrineholm är skyldiga att undersöka och även testa modellen i grundskolan). Hur drar skolorna nytta av de lärare vi har som har forskat på högre nivå? Använder vi dessa lärares kunskaper, erfarenheter och koppling till högskolor för att utveckla kvalitén i skolorna? De berörda lärare jag pratat med vittnar om en ständig frustration att deras förslag och idéer nonchaleras och deras expertis efterfrågas sällan eller aldrig.
Granska arbetsmiljön i skolan – gruppstorlekar, buller, ventilation, arbetsbörda, hur täcker vi upp för sjukskrivna, administration, förväntningar kontra förutsättningar, stödresurser, handledning, coachning, föräldrakontakter mm. Alla dessa spelar roll i lärarnas arbetsmiljö, som i sin tur spelar en mycket viktig i roll i rekryteringen i en mycket konkurrensutsatt arbetsmarknad.
Tillföra resurser. Höjda löner löser inte allt, men spelar en stor roll inte bara i rekryteringen av legitimerade lärare, utan också i försöken att behålla de lärare vi redan har och värdesätter. Räcker kommunens satsning på 1200kr per legitimerad lärare? En välkommen satsning, men det återstår att se om det får önskad effekt. Höjda resurser till själva verksamheten – läromedel, infrastruktur såsom bandbredd, IT-support, elevhälsan, tilläggsbelopp med mera.
Investeringar idag ger mindre kostnader, bättre mående och mera skatteintäkter framöver.
Jesper Ek (L)