Vi driver det feministiska arbetet framåt

Den 15 februari bjöd Miljöpartiet i Katrineholm in till en välbesökt samtalskväll om kvinnor och kultur. Deltog gjorde bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke samt representanter från kulturföreningen Fågelstad och musikteaterprojektet ”Kvinnorna och staden”. Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillbom var moderator. Temat var ”Kvinnor som förändrar världen”.

Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp är långt ifrån en självklarhet och mycket kvarstår att göra, skriver bland andra Ylva G Karlsson, gruppledare MP, Katrineholm.

Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp är långt ifrån en självklarhet och mycket kvarstår att göra, skriver bland andra Ylva G Karlsson, gruppledare MP, Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-03-07 19:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under kvällen diskuterades de förutsättningar kvinnor haft att delta i det moderna samhällsbygget, men också de villkor kvinnliga kulturutövare möter idag, inte minst med tanke på de vittnesmål som kommit fram i samband med att #metoo-rörelsen startade.

Under kvällen poängterades hur viktigt det var att synliggöra de strukturella missförhållanden som kvinnor utsatts och fortfarande utsätts för. Detta är något vi särskilt vill peka på idag när vi uppmärksammar kvinnors grundläggande rättigheter runt om i världen. På många håll ser vi en oroväckande utveckling som undergräver människorättsprinciper och raderar viktiga framgångar på jämställdhetsområdet.

Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion är långt ifrån en självklarhet. Rättigheterna ifrågasätts av socialkonservativa och nationalistiska krafter i USA och Europa och på andra håll runt om i världen. Exempelvis var Donald Trumps första order the global gag rule – en policy som stoppade allt amerikanskt bistånd till organisationer som försvarar aborträtten. Samtidigt ser vi en mobilisering av motkrafter – för jämställdhet, för rättvisa. Det som i höstas började som enskilda kvinnors bekännelser växte till ett globalt vrål som krävde respekt för kvinnors kroppar.

2014 fick Sverige världens första feministiska regering. Ett epitet som innebär många möjligheter och ett stort ansvar. Vi har förvaltat det genom att bland annat initiera givarkonferensen #shedecides för att kompensera för det indragna amerikanska biståndet. Konferensen genererade 181 miljoner euro och skickade en tydlig politisk signal till världssamfundet. Sverige är och ska vara ett föregångsland för mänskliga rättigheter och därför genomsyras vår utrikespolitik av ett systematiskt jämställdhetsperspektiv.

S/MP-regeringen har under den här mandatperioden tagit flera viktiga steg mot det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Detta har bland annat resulterat i en samtyckeslagstiftning och en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, samt prostitution och människohandel. Sammantaget satsar vi 1,3 miljarder kronor och av dessa går 100 miljoner per år till kvinnojourer för att stärka deras viktiga arbete.

Mycket har gjorts men samtidigt kvarstår mycket att göra. Miljöpartiet kommer därför envist att fortsätta driva det feministiska arbetet framåt. Vi är övertygande om att en politik för jämställdhet är en politik för ett hållbart och välmående samhälle.

Janine Alm Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)

Ylva G Karlsson, gruppledare Katrineholm (MP)

Nicklas Adamsson, kandidat till regionfullmäktige (MP)

Gunvor G Ericson, ordförande Miljöpartiet Katrineholm