Välfärdsteknik ger brukarna mer makt

Malin Lernfeldt skriver i en krönika (9/2) att tekniken inte får ersätta medarbetarna inom äldreomsorgen.

Katrineholms kommun kommer att fortsätta att utveckla användningen av välfärdsteknik, skriver vård- och omsorgsförvaltningens chef.

Katrineholms kommun kommer att fortsätta att utveckla användningen av välfärdsteknik, skriver vård- och omsorgsförvaltningens chef.

Foto: TT Magnus Hjalmarson Neideman / SvD /

Övrigt2017-01-25 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Katrineholms kommun bygger fler boenden för äldre och för personer med funktionsnedsättning för att möta kommuninvånarnas behov. Både äldreomsorgen och funktionshinderområdet kommer att öka de kommande åren och kommunen behöver rekrytera många nya medarbetare.

I kommunens boenden och i stödet som erbjuds hemma ska det finnas teknik som ska göra vardagen enklare, tryggare samt öka brukarnas självständighet och integritet. Tekniken är ett komplement och en möjlighet för brukarna att behålla större makt över sitt eget liv. Tekniken kommer inte att ersätta medarbetarnas arbetsinsats.

De flesta människor vill vara självständiga och kunna göra så mycket som möjligt själva. Teknik kan vara ett stöd för att uppnå detta. Med hjälp av trygghetslarmen kan du enkelt påkalla hjälp om du behöver. Nyckelfria lås som monteras på ytterdörren gör att du aldrig behöver lämna ifrån dig din hemnyckel samtidigt som kommunens medarbetare kan komma in och ge omvårdnad.

Om du har svårt att minnas kan tekniken hjälpa till att både dosera och påminna om när det är dags att ta medicin, påminna om att låsa dörren när du går ut eller stänga av spisen. Sömnsensorer under sängen kan visa på förändringar i ditt hälsotillstånd och du kan i tidigt skede få stöd och hjälp. Moderna hjälpmedel för kommunikation gör det möjligt att självständigt kommunicera även om du saknar talspråk eller har en funktionsnedsättning som innebär att du inte kan skriva.

Teknik i välfärden kan vara olika i både form, funktion och nytta. Även äldre och personer med funktionsnedsättning ska ha tillgång till den teknik som är självklar för de flesta. Därför bygger Katrineholms kommun under 2017 ut fritt wifi i flera av de gemensamma lokalerna på kommunens boenden. Detta gör det enklare att vara delaktig i det digitala samhället och kunna hålla kontakt med anhöriga.

Katrineholms kommun kommer att fortsätta att utveckla användningen av välfärdsteknik. Det är kommunens skyldighet att ge brukarna en så bra vård och omsorg som möjligt, vilket innebär både omsorg från kunniga medarbetare och att tillhandahålla modern teknik. Innan ny teknik börjar användas lyfts både de etiska frågorna och teknikens nytta utifrån brukarnas behov, vilja och intresse.

Päivi Kabran, förvaltningschef

Vård- och omsorgsförvaltningen, Katrineholms kommun