Just nu sitter ungefär 100000 femtonåringar och deras omkring 200000 föräldrar och försöker välja rätt. Det är knappast märkligt att frågorna är många: kommer mitt barns betyg räcka till att komma in på en bra skola? Vad är egentligen en bra skola? Kommer det val vi gör nu att påverka mitt barn resten av livet?
Att ha en gymnasieutbildning har i det närmaste blivit en förutsättning för att få jobb och avgörande för möjligheten att studera vidare eller underlätta omställning senare i livet. Den som inte har en gymnasieutbildning löper mer än dubbelt så stor risk att bli arbetslös som den som har tagit studenten.
Unga med lågutbildade föräldrar, unga med utländsk bakgrund och unga pojkar har högre risk att hamna utanför och har svårare att ta sig tillbaka. Lyckade gymnasiestudier är ett tydligt sätt att minska både dessa skillnader och att minska risken att hamna utanför. Därför ska vi inte ge upp om en endaste elev. Inte heller ska vi lura de unga att de klarar sig utan en gymnasieutbildning, det vore ett stort svek. Socialdemokraterna vill därför göra gymnasiet obligatoriskt.
Att ha gått ett yrkesprogram gör det lättare att snabbt få ett bra jobb. Programmen är också viktiga för att företag ska få tag på rätt kompetens och för att den svenska modellen ska kunna fortsätta utvecklas. Därför är det olyckligt att intresset för att läsa yrkesprogram på gymnasiet minskat stadigt de senaste åren. Det kan delvis ha att göra med att politiker talat om yrkesprogrammen som att de är till för skoltrötta elever. Det här vill regeringen ändra på och se till att alla program på gymnasiet ska kunna ge grundläggande behörighet till högskolan. Utbildningssystemet ska inte ha några återvändsgränder.
Därför har regeringen från och med årsskiftet också sett till att komvux blir en rättighet. Elever som har valt ett yrkesprogram kan känna sig helt trygga med att de senare i livet har rätt att komplettera sin gymnasieutbildning via komvux och uppnå behörighet till högre utbildning.
Socialdemokraterna tycker inte att det är rimligt att det val du gör som femtonåring ska begränsa dina valmöjligheter resten av livet. Vi tycker inte heller att det är rimligt att de skickligaste lärarna söker sig till skolor där de mest högpresterande eleverna går. Därför vill vi säkerställa att resurser till skolan fördelas efter behov och ser över möjligheten att skapa karriärvägar för att få fler behöriga och kompetenta lärare att vilja jobba på skolor med svåra förutsättningar.
I framtiden ska ingen förälder behöva oroa sig för att välja fel. Alla gymnasieskolor ska vara bra skolor.
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)
Caroline Helmersson Olsson, riksdagsledamot Vingåker, Utbildningsutskottet