Uppror för mer tid för barnen

Vi är många som tagit del av det så kallade förskoleupproret. Pedagoger i förskolan har fått nog och kämpar för bättre förutsättningar i förskolan. De kräver mindre barngrupper, högre personaltäthet, tid för planering samt mindre kringuppgifter. Det är lätt att förstå deras frustration.

Barndomen går inte i repris och den viktigaste tiden för att skapa anknytning är när barnen är mellan 1–3 år. Då kan inte barngrupperna vara för stora skriver KD.

Barndomen går inte i repris och den viktigaste tiden för att skapa anknytning är när barnen är mellan 1–3 år. Då kan inte barngrupperna vara för stora skriver KD.

Foto:

Övrigt2018-04-15 09:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När små barn har många personer omkring sig, som i stora barngrupper, utsätts deras omogna hjärnor för stress. En stress som kan skapa en otrygghetskänsla men även leda till felkopplingar mellan olika hjärnceller. Felkopplingar som kan försämra anknytning men även leda till koncentrationssvårigheter och försämrad inlärningsförmåga långt upp i åldrarna. Det finns helt enkelt en neurologisk smärtgräns för hur många relationer ett litet barns kan hantera.

Pedagogerna känner sig också otillräckliga när de inte hinner möta varje barns behov. Idag går 60 procent av de minsta barnen i grupper som ligger över Skolverkets riktvärde. Vi kristdemokrater vill att ett statsbidrag ska utgå till de kommuner som visar att de arbetar mot, eller lever upp till, målet om högst tolv barn i småbarnsgrupperna. Idag får endast de kommuner som har stora barngrupper del av statsbidragen för att minska gruppernas storlek.

De som redan idag har små barngrupper blir utan pengar.

Men det finns också andra sätt att angripa problemet.

Trycket på förskolan ökar ju naturligtvis när man i flera kommuner erbjuder alla föräldralediga och arbetssökande full tid för barnen på förskolan i stället för de lagstadgade femton timmarna. Det är också brist på alternativa barnomsorgsformer. Alla barn är olika och en del passar inte i stora barngrupper.

Vi kristdemokrater vill att föräldrar ska kunna hitta ett alternativ som passar just dem och deras barn. Det ställer krav på att kommunerna kan erbjuda likvärdiga villkor för alla godkända barnomsorgs- och förskoleverksamheter såsom familjedaghem.

Det måste också vara möjligt för de föräldrar som vill vara hemma med sina små barn lite längre att kunna göra det genom en utvecklad barnomsorgspeng.

Vi vill också att föräldraförsäkringen ska vara mer flexibel. Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till andra närstående som exempelvis mor-, farföräldrar eller en bonuspappa. Föräldraledigas inkomst ska också skyddas under tre år och rätten till föräldraledighet på heltid ska utvidgas till tre år.

Barndomen går inte i repris och den viktigaste tiden för att skapa anknytning är när barnen är mellan 1–3 år. Då kan inte barngrupperna vara för stora i förskolan och föräldrar ska inte genom olika påtryckningar tvingas lämna bort barnen för tidigt.

Kristdemokraternas förslag kommer att minska trycket på förskolan och ge mer tid för barnen.

Annika Eclund (KD), Utbildningspolitisk talesperson

Pia Steensland (KD), Hjärnforskare och Riksdagskandidat för Sörmland

Joha Frondelius (KD), Gruppledare & företagare Katrineholm

Läs mer om