Tre åtgärder för att få fler i arbete

Sverige går framåt i tider av stark högkonjunktur, men tyvärr får inte alla ta del av resan. Fler måste komma in på arbetsmarknaden.

Lotta Finstorp (bilden) och Jessica Polfjärd har förslag på hur fler ska komma i arbete. ARKIVFOTO:

Lotta Finstorp (bilden) och Jessica Polfjärd har förslag på hur fler ska komma i arbete. ARKIVFOTO:

Foto:

Övrigt2017-12-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jobbklyftan mellan inrikes- och utrikesfödda delar landet och riskerar att förvärras om inget sker snarast. Allt för länge har snack gått före verkstad och behövlig handling från regeringens sida.

För att Sverige ska fortsätta stå starkt krävs en politik som vågar ta tag i samhällsproblemen. Vi moderater ser tre stora problem som måste åtgärdas för att fler ska komma in i arbete och bort från utanförskap:

1) Det tar nio år innan ens hälften av alla nyanlända kommer i sysselsättning. Dessutom tar det ännu längre tid innan man sedan kan försörja sig fullt ut på jobbet. Därför måste vi förbättra integrationsprocessen. Det krävs en omfattande bidragsreform med införande av bidragstak, ökade krav på att komma i jobb samt att full tillgång till svenska bidrag och att ersättningar enbart sker genom eget arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige. Med vårt förslag om stegvis kvalificering till välfärden skickas tydliga signaler att Sverige inte är en kravlös gemenskap. I Sverige och Södermanlands län ska det alltid löna sig mer att jobba än att gå på bidrag.

2) Matchningsproblem på arbetsmarknaden är en stor bromskloss för fler jobb och en bättre välfärd. Vi moderater vill därför möjliggöra inträdesjobb för nyanlända och unga utan gymnasieutbildning, ersätta Arbetsförmedlingen med en mindre och vassare myndighet samt höja fribeloppet och åldersgränsen för studiemedel så att fler kan ställa om mitt i livet.

Dessutom ser vi de utmaningar och möjligheter som digitalisering och automatisering medför. Hundratusentals jobb kan komma att automatiseras i framtiden och det gäller att Sverige har förberett de förutsättningar som krävs för att kunna ställa om när samhället förändras.

3) Arbetslinjen ska möjliggöras för alla. De som uppnått pensionsålder men som vill jobba och bidra ännu mer ska också få mer i plånboken än idag. Det kan röra sig om exempelvis sjuksköterskor, lärare och poliser som väljer att jobba efter uppnådd pensionsålder och detta är viktiga pusselbitar som behövs för att lösa utmaningarna på arbetsmarknaden på långsikt.

Medan Socialdemokraterna avsäger sig ansvar så fort något går dåligt så har vi moderater kavlat upp ärmarna med en politik för att lösa samhällsutmaningarna i Sverige och Södermanlands län.

Jessica Polfjärd (M) Arbetsmarknadspolitisk talesperson Lotta Finstorp (M) Riksdagsledamot Södermanlands län