Utstationeringsdirektivet reglerar vilka rättigheter och regler som gäller när arbetstagare från ett EU-land arbetar tillfälligt i ett annat land i unionen. I Sverige finns över 10 000 utstationerade arbetare, de flesta inom byggbranschen.
Tills nu har utstationerade arbetstagare bara varit garanterade minimilön i värdlandet. Det har inneburit att två personer som har utfört samma arbetsuppgift på samma arbetsplats har kunnat få helt olika lön för att utföra samma arbetsuppgifter. Det finns en stor risk att detta leder till lönedumpning även för svenska arbetare som jobbar i Sverige. En sådan utveckling är oacceptabel för Socialdemokraterna.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har drivit frågan om att ändra reglerna för utstationerad arbetskraft inom EU. Häromveckan beslutade EU äntligen att acceptera den svenska regeringens förslag. Ändringen innebär att principen om lika lön för lika arbete nu kommer att gälla inom hela EU. Arbetstagare kommer att kunna vara utstationerade i 18 månader, först tolv och sedan sex månader till, utan att helt omfattas av värdlandets regler. Fortfarande kommer respektive land själva att besluta om vilka lönenivåer som gäller där.
Stora delar av högern, i Sverige och i resten av Europa, har länge kämpat för att få ner lönerna för arbetare.
För oss socialdemokrater är det ingen tvekan om att svenska löner ska gälla på svenska arbetsplatser. En skälig lön för vanliga arbetare är viktigare än att stora företag ska få så billig utländsk arbetskraft som möjligt. Ändringen av utstationeringsdirektivet är en viktig seger för löntagare i såväl Sverige som resten av Europa.
Raimo Pärssinen (S) Ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott Caroline Helmersson Olsson (S) Riksdagsledamot Vingåker