Statistik bättre än enskilda partiers uppfattningar

För några veckor sedan publicerade en av våra största kvällstidningar en granskning av den senaste tidens gruppvåldtäkter, vilket orsakat en stor debatt på flera håll i landet. Att kartlägga brott och ursprung - särskilt när det kommer till sexualbrott - är något som Sverigedemokraterna efterfrågat länge.

Sverige får nu den strängaste sexualbrottslagstiftningen, skriver Fredrik Petterson (S).

Sverige får nu den strängaste sexualbrottslagstiftningen, skriver Fredrik Petterson (S).

Foto:

Övrigt2018-01-04 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvällstidningens undersökning visade att hela 82 av 112 av de som dömts för gruppvåldtäkt de senaste åren är födda i länder utanför Europa. En stor del av de resterande gärningsmännen var födda i Sverige, men hade utländska föräldrar. (27 av gärningsmännen var enligt granskningen födda i Sverige, varav 13 av två svenskfödda föräldrar, reds. anm).

Den extrema överpresentationen borde vara alarmerande för fler partier än Sverigedemokraterna. Till skillnad från andra partier har vi påtalat att kultur har betydelse för den tydliga överrepresentationen, medan företrädesvis socialliberaler hävdat att den enda relevanta och gemensamma faktorn är kön.

För att kunna utvärdera politik och förstå samhällsutvecklingen är bra statistik en bättre utgångspunkt än enskilda partiers ideologiskt formade uppfattningar.

Därför har Sverigedemokraterna krävt av regeringen att lägga korten på bordet gällande invandringens effekter för brottsutvecklingen i vårt land.

Att regeringen inte vill få fokus på de negativa konsekvenser som den misslyckade invandringen fört med sig är förståeligt. Men det är både fegt och oansvarigt.

Det har nu gått 13 år sedan BRÅ senast gjorde en kartläggning av brott och ursprung. Under dessa 13 år har vi haft en historiskt hög invandring. För få en saklig debatt som leder till en positiv politisk utveckling så krävs det att vi får fakta om vad dessa år av invandring och integrationspolitik resulterat i.

Det är vi skyldiga för den sakliga debatten, men inte minst skyldiga alla dem som fallit offer för den misslyckade politik som regeringen försöker mörka.

Adam Marttinen (SD)

Rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot

Anton Berglund (SD)

Vice ordförande för distrikt Södermanland

Redaktionens anmärkning: Aftonbladet har granskat samtliga 58 gruppvåldtäktsdomar i Sverige som har vunnit laga kraft mellan den 1 juli 2012 och 31 december 2017. Det handlar om 56 fall, 112 gärningsmän och 58 offer. Efter granskningen har även statsminister Stefan Löfven (S) öppnat för att uppdra åt Brottsförebyggande rådet att genomföra en ny kartläggning av brott och ursprung.

Replik direkt:

Otillräckligt att lyfta fram vissa människors brottslighet

Med riksdagens beslut i förra veckan får Sverige nu den strängaste sexualbrottslagstiftningen någonsin. Samtyckesreglering. Oaktsamhetsbrott. Skärpt straff för grov våldtäkt och bättre stöd till brottsoffer. Reformer som diskuterats i decennier har vi fått på plats. Det är en oerhört viktig signal om hur allvarligt vi Socialdemokrater ser på sexualbrott.

Sverigedemokraterna fokuserar i artikeln här på förövarens ursprung för en del av denna allvarliga brottslighet. Som vanligt låter man påskina att ingen annan är intresserad av frågan. Så är det förstås inte. BRÅ har exempelvis meddelat att de har för avsikt att göra en sådan genomgång av brottsligheten som efterfrågas.

Ingen har heller hindrad dem från att göra denna eller andra genomlysningar som bättre kan få oss att förstå eller bekämpa brottsligheten.

Vår uppfattning är dock att det är otillräckligt att lyfta fram vissa människors brottslighet. All brottslighet utgör ett hot mot vårt demokratiska samhälle och ska bekämpas kompromisslöst.

Fler polisanställda med bättre förutsättningar att göra sitt jobb. Skärpta straff där det är nödvändigt.

Men vi ska också bekämpa brottens orsaker med fler jobb, bättre välfärd och minskade klyftor. Ett starkare samhälle gör Sverige tryggare.

Fredrik Olovsson (S), riksdagsledamot Katrineholm