Stärk punktskriftens ställning i lagen

Resia (numera flyttat till Eskilstuna), fick jag ett presentkort med summan 1200 kronor när jag fyllde 50 år.

Lars-Ove Nederman vill att skriftspråk ska vara en standard vid alla former av utskick. FOTO: ROGER CULMSEE

Lars-Ove Nederman vill att skriftspråk ska vara en standard vid alla former av utskick. FOTO: ROGER CULMSEE

Foto:

Övrigt2017-09-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man är blind kan man inte läsa tryckt text utan om jag ska kunna läsa det måste det skrivas i punktskrift. När jag ska göra en resa måste jag både planera den i god tid och ha hjälp av en ledsagare som är med mig då jag är på okänt ställe, en längre tid och därmed också ha hjälp med det praktiska vid måltiderna med mera.

Jag blev cancersjuk och fick inte göra sådana resor förrän jag var ok igen med mina värden för skydd mot infektioner eftersom nästan inget skydd blir kvar efter behandling. Jag ringde för att vara säker på att mitt presentkort skulle gälla men också om det behövdes någon förlängning av datum och så vidare. De sa ”res så fort som möjligt det går inte att få det i kontanter”.

När mina värden efter lång tid blev okej och jag skulle börja planera min resa så var kortet ogiltigt!

Så kontentan är ju att det är lätt ibland för reseföretag att tjäna pengar på ingenting på grund av sjukdom och att man inte kan läsa tryckt text för man är blind!

Punktskriftens ställning skulle ha samma ställning som tryckt skriven text eftersom vårt skriftspråk är punktskrift. Att alltid papper av olika slag som har slutdatum, kontrakt, kallelser, övriga förekommande dokument med mera, är skrivet i hens lässpråk. Då skulle även jag ha större chans att undvika en sådan här sak eftersom jag inte vet om några stoppdatum eller undantag finns!

“Se FN-konventionen för funktionshindrade” om vår rätt att få så lika möjligheter som andra i samhället på olika områden som Sverige skrivit på och ratificerat.

Lars-Ove Nederman