Men det kräver att lagen ändras så att elektronisk lagring av papperskvitton blir tillåten. I dag halkar svenska småföretag efter konkurrenter inom EU när det gäller digitalisering, och för att ändra på det krävs enklare och mer moderna regler.
Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför mår Sverige som bäst när sådana företag har de bästa villkoren. Då krävs uppdaterade, moderna regler som låter företagare lägga sin tid på rätt saker. Så skapar vi fler jobb och en stabilare arbetsmarknad.
I Södermanland vill sex av tio småföretagare, 62 procent, vill gå över helt till digitala kvitton enligt en färsk undersökning från Visma. Motsvarande siffra för landet som helhet är 58 procent. De har allt att vinna på en sådan övergång. Förbudet mot att spara kvitton enbart elektroniskt är en bromskloss som försenar småföretagens digitalisering. För att få upp farten måste vi skrota papperskvittot.
Vi tänker ofta på Sverige som ett land i digitaliseringens framkant, men när det gäller småföretag är verkligheten en annan. Här ligger Sverige efter, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat: Bara elva procent av de svenska småföretagen är på en avancerad nivå när det gäller digital teknik. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under EU-snittet på 17 procent.
Digitala verktyg har revolutionerat kvittohanteringen, men lagstiftningen i Sverige hänger inte med. Du kan lagra dina kvitton digitalt, men då måste du fortfarande spara dubbla kopior – originalkvittot ska sparas i tre år och den digitala kopian i ytterligare fyra år.
Svenska företag hämmas i konkurrensen med sina kollegor i andra länder, eftersom svenskarna tvingas lägga mer tid på att sätta in papper i pärmar. Det är tid som de i stället skulle kunna ägna åt att utveckla verksamheten, bli mer konkurrenskraftiga och skapa fler jobb.
De flesta företag anlitar en redovisningskonsult – som också tvingas hantera stora mängder papper manuellt. Ett modernt samarbete borde i stället låta konsulten fokusera på rådgivning och affärsutveckling, och låta det som kan automatiseras bli automatiserat.
Vi uppmanar riksdag och regering att våga skrota papperskvittot. För småföretagen handlar det om att hänga med i den digitala utvecklingen genom att lägga tiden på rätt saker. För Sverige handlar det om att klara sysselsättning och välfärd. Lagar som speglar den tid vi lever i borde vara en självklarhet.
Daniel de Sousa Vd för Visma Spcs