Skolan viktigare än partitaktiken

Skolan är ett av de politikområden där Alliansen åter vill ta över ledartröjan.

Insändarskribenterna framhåller att ”skolpolitiken kräver ett långsiktigt perspektiv”. FOTO:  TT

Insändarskribenterna framhåller att ”skolpolitiken kräver ett långsiktigt perspektiv”. FOTO: TT

Foto:

Övrigt2017-11-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frågan är hur det ska gå till? De viktigaste skolpolitiska förslagen, framtagna av företrädare för ”Skolsverige” genom Skolkommissionen, får kalla handen. Går partitaktiska och strategiska överväganden före sakligt innehåll och skolans bästa?

Före sommaren lämnade Skolkommissionen sitt förslag till regeringen om hur elevresultaten och likvärdigheten ska kunna förbättras i den svenska skolan. Man föreslog ett större statligt ansvar för skolans finansiering och resursfördelning, regelbunden fortbildning för lärare samt en rad åtgärder mot skolsegregationen. I budgeten gick regeringen vidare med förslaget som innebär ett totalt tillskott på 6 miljarder till undervisning och elevhälsa inom de närmaste tre åren.

Medlen föreslås fördelas på ett sätt som ger de som har större behov ett större tillskott. För Katrineholms del skulle tillskottet motsvara 57 lärartjänster och i hela Södermanlands län skulle det ge 398 nya lärartjänster.

Allianspartierna har tyvärr visat ointresse för Skolkommissionens förslag eller direkt avvisat det. Det politiska maktspelet tycks överordnat och det är beklagligt att det även ska drabba skolan inför valrörelsen. Det är destruktivt för skolan och för oss som jobbar där.

Skolpolitiken kräver ett långsiktigt perspektiv. De som idag börjar skolan kommer att finnas på arbetsmarknaden i kanske 60 år fram i tiden.

För att lägga en stabil grund i skolan med långsiktighet kan inte skolans villkor förändras genom tillfälliga opinionskast och ständiga politiska positionsförflyttningar.

När lärare och skolforskare inom ramen för Skolkommissionen nu ställt sig bakom en strategi som fått regeringens gehör borde också Alliansen se det som en minsta gemensamma nämnare.

Vår uppmaning till Alliansen är att lita på lärarna när vi säger att det är helt avgörande för skolans framtid att Skolkommissionens förslag tas om hand inom ramen för en blocköverskridande överenskommelse. Det finns även efter en sådan överenskommelse utrymme att driva skolpolitik, med den enda skillnaden att skolan då vilar på en stabil strukturell grund med en efterfrågad och nödvändig likvärdighetsförbättring.

Eskilstuna kommun har varit en remissinstans och godkänt skolkommissionen i sin helhet, men vi riktar oss i detta inlägg till de riksdagsledamöter som ska rösta om detta i kammaren småningom. Vår uppmaning till Alliansens riksdagsledamöter från Sörmland är att inte låta partitaktiska överväganden gå före skolans bästa och äventyra de lokala skolsatsningar som annars kan bli verklighet.

Åsa Fahlén Förbundsordförande Lärarnas Riksförbund Jessica Olsson Distriktsordförande Lärarnas Riksförbund i Södermanland