Skolan är på defensiven

I en läsvärd artikel i Katrineholms-Kuriren den 25 mars i år, presenteras en 17-årig flicka som ska tillbringa några sommarlovsveckor på CERN i Geneve.

John-Erik Nyman anser att Katrineholms kommun borde agera ”på det sätt som eliten gör och inte nöja sig med liret i gärdsgårdsserien” när det handlar om skola och utbildning. FOTO:  TT

John-Erik Nyman anser att Katrineholms kommun borde agera ”på det sätt som eliten gör och inte nöja sig med liret i gärdsgårdsserien” när det handlar om skola och utbildning. FOTO: TT

Foto:

Övrigt2017-12-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

CERN är ett laboratorium för forskning inom partikelfysik. Flickan kom till Sverige som flykting i november 2012 och då familjen fick uppehållstillstånd bosatte den sig i Vingåker. När storasyster skulle börja gymnasiet flyttade familjen till Eskilstuna. I högstadiet väcktes flickans intresse för naturvetenskap, men hon kände sig inte tillräckligt utmanad. Så det blev Europaskolan i Strängnäs och det naturvetenskapliga spetsprogrammet när det var dags för gymnasieval. Hon blev, som enda svensk, antagen på CERN´s sommarskola. Jag förmodar att det inte bara räckte med omfattande kunskaper i matte och fysik, utan även goda språkkunskaper för att komma dit. Hade den utmaning inom naturvetenskaperna, som flickan önskade, kunnat tillfredsställas inom Katrineholms gymnasieskola?

2014 lämnade dåvarande FP (numera Liberalerna) in en motion till kommunfullmäktige i Katrineholm om anordnande av en språkbiennal (återkommande vartannat år). Motionen bifölls 2015 och överlämnades till bildningsförvaltningen för åtgärd. Ingenting hände och i en tjänsteskrivelse från Bildningsförvaltningen, daterad 2017-10-26, sammanfattas ärendet. Tyvärr blir det ingen språkbiennal. Förvaltningen har gett upp. Fokus har under de senaste åren varit att förbättra kunskapsresultaten inom matematik, svenska och engelska. Nog så välbehövligt, men föga visionärt.

Många elever i grundskolan läser inledningsvis, förutom engelskan, ytterligare ett modernt språk (ex franska). Tyvärr är det mindre än hälften kvar i 9:an som gör så. Detta i en tid då språkkompetens alltmer efterfrågas, bl a av många företag. Noteras bör också, att Katrineholm saknar humanistiskt program på gymnasiet. Det humanistiska programmets inriktning är språk, historia och filosofi. Kort sagt en klassisk bildning.

Det känns som om skolan i Katrineholm alltmer inriktar sig på att hjälpa eleverna att få näsan över vattenytan och har glömt ”att varje kommun är skyldig att göra vad som krävs för att alla elever, oavsett bakgrund, ska få likvärdiga möjligheter”. De 15-20 procent av eleverna som vill utmanas, gå framåt, upplever jag idag sakna denna möjlighet.

Återinför det humanistiska programmet på gymnasieskolan i Katrineholms kommun. Ordna sommarskola för elever som söker rejäla utmaningar i språk och naturvetenskaper. Se till att bildningsförvaltningen får resurser för visionärt tänkande.

Under budgetdebatten i november tyckte kommunalrådet Göran Dahlström att vi ska jämföra oss med de bästa. Han har helt rätt. Men då måste vi agera på det sätt som eliten gör och inte nöja oss med liret i gärdsgårdsserien. Vårt motto framöver ska vara Angela Merkel´s berömda ord – Wir schaffen das!

John-Erik Nyman, Katrineholm Liberal