Skogsindustrin är numer en hörnsten i den svenska ekonomin och en av Sveriges viktigaste basindustrier som skapar sysselsättning i hela landet. Detta faktum är en grund för det fortsatta resonemanget.
Skogsbruket leder indirekt till många nya jobb i andra sektorer av samhället. Den stora sysselsättningseffekten kommer när skogsbruket leder indirekt till många nya jobb i andra sektorer av samhället. Den stora sysselsättningseffekten kommer när efterfrågan ökar i industriledet.
Skogsbruket tillhör de delar i näringslivet där det skapas flest nya jobb när omsättningen stiger, vilket beror på att gårdarna är så integrerade med sin omgivning att när försäljningen från en gård ökar sprider sig framgången och gynnar inte bara den som säljer produkter och tjänster direkt till gården utan också företag genom hela kedjan av förädling och i slutändan handeln.
Det gröna näringslivet har helt enkelt potential att ge så många nya jobb att det märkbart skulle kunna påverka arbetslösheten i Sverige.
Skogsindustrin som består av sågverk, tillverkare av byggvaror, massabruk, tillverkare av förpackningsmaterial och papper av olika slag skapar exportintäkter på över 100 miljarder netto till Sverige varje år. Det är en siffra som imponerar på både konsument, forskare och producent.
Vi, 330 000 privata skogsägare, förser skogsindustrierna med råvaror för produktion av massa, trävaror och energi.
Skogsindustrin sysselsätter 60 000 (2016) personer i Sverige.
Svenska skogsnäringen avlastar varje år atmosfären med 45 miljoner koldioxidekvivalenter. Att tillägga är att forskare vid Umeå universitet förfinat en metod för att avgöra hur mycket koldioxid träd tar upp från atmosfären. Detta kan få betydelse för både miljöpolitik och skogsbruk.
Alf Karlman
Skogsägare, medlem LRF och Mellanskog.