Det är ingen liten föreställning som nu finslipas på olika håll i Katrineholm. "Från mörker till ljus" är ett samarbete mellan upphovsmannen Rauno "Rappe" Morja, Katrineholmsbygdens församling, Katrineholms kommun och Mercur öppenvård. På scenen i Tallåsaulan om två månader ska drygt 100 körsångare från församlingen stå, tillsammans med Morja och ett gäng av stans kompetenta musiker som utgör bandet. En del av sångarna är riktiga veteraner, men det är första gången som församlingens kyrkokörer ger sig i kast med rockmusik.
Hela föreställningen har sin grund i en livsberättelse som kunde ha slutat i kompakt mörker: Rauno Morjas.
‒Jag är nykter alkoholist. Konserten måste inte handla om mig, men den är rätt mycket självbiografisk, förklarar han.
Han började dricka i tonåren, först på helgerna och med tiden veckans alla dagar.
‒Alkoholen var min bästa vän – tills den blev min fiende, säger han.
Det insåg han redan den 13 juli 1985. Han vet datumet eftersom han tittade på den stora Live Aid-galan på tv, och fick panik när alkoholen tog slut. Men trots att han där och då någonstans insåg att han var mer än en storkonsument fortsatte han att leva i förnekelse.
‒90-talet var svart för mig, med många minnesluckor.
Men 2001 började en process som skulle göra honom till den han är i dag. Han sökte inte hjälp frivilligt, men via stöd från socialtjänsten och flickvännen kom han till Vårnäs behandlingshem utanför Vingåker. Den gången slutade det illa. Han fick panikångest och undrade vad han gjorde där. Nästan omedelbart när han återvänt till vardagen återföll han i missbruk. Nästa resa till Vårnäs blev inte bättre.
‒Jag var motsträvig och kaxig, ett vrak. Jag blev utkastad. Gick till bolaget, kom hem, öppnade en öl. När jag drack kom tårarna.
2003 var han i så dåligt fysiskt skick att en läkare sa att han skulle dö om han fortsatte dricka. Med det mentala måendet var det lika illa. I augusti det året var han redo på riktigt för att försöka bryta med sitt missbruk. Via Vårnäs blev han inlagd på psykklinik och konstaterade att det återstod två alternativ om han inte gjorde något drastiskt:
‒Det kommer att sluta med dårhus eller bårhus för mig, tänkte jag.
Av någon anledning började han be. Och då hände något helt oväntat.
‒Jag började må bra.
Åter på Vårnäs genomgick han en tuff behandling. Den här gången gav den resultat. Han kände sig som en annan människa, och känslan bekräftades av omgivningen. Han berättar om många tecken från Gud som ledde honom på rätt väg och förklarar kort vad som hände:
‒Jag blev frälst.
För Rauno Morja var vistelsen på Vårnäs och eftervården på Mercur öppenvård med tolvstegsprogrammet en livräddare. Snart är det 14 år sedan han blev nykter och han har inte tagit ett enda återfall. Med nykterheten kom dessutom musiken på allvar tillbaka in i hans liv; han började skriva låtar och plockade upp sin gitarr igen. En natt förra året fick han en vision som han inte kunde släppa: han skulle göra en konsert, för att på det bästa sätt som han kan tacka alla inblandade som hjälpte honom att bli nykter.
Även där kom gudstron in i bilden, och med den i ryggen började han kontakta samarbetspartners; Linda Gustavsson på Sensus och Katrineholmsbygdens församling, till en början. I Svenska kyrkan fick han kontakt med kantor Eva Larsson som i sin tur tog kontakt med kyrkoherde Eva Karlsson och förankrade samarbetet.
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3ZpZGVvLnBocD9ocmVmPWh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbSUyRm1vcmtlcnRpbGxsanVzJTJGdmlkZW9zJTJGMTY0NDM1MzM2NTg2OTU3OCUyRiZzaG93X3RleHQ9MCZ3aWR0aD01NjAiIHdpZHRoPSI1NjAiIGhlaWdodD0iMzE1IiBzdHlsZT0iYm9yZGVyOm5vbmU7b3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiIGFsbG93RnVsbFNjcmVlbj0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+"]
‒Hon var på. Jag kände inte "Rappe", men jag visste att han är en av Katrineholms skickligaste gitarrister, säger Eva Larsson.
De båda har sedan dess jagat sponsorer till konserten, fått stöd av bland andra kommunen genom kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) och fått ovärderlig hjälp av Gustav Anderson med att omsätta Rauno Morjas musik i noter. Morjas gamla arbetsgivare Triangelföreningen har ställt upp, liksom många privatpersoner som har bidragit med stort och smått. Kanske vill de med sitt stöd till "Från mörker till ljus" föra fram precis det som är Rauno Morjas syfte med föreställningen:
‒Jag vill visa att det finns ett hopp. Det behövs mer kärlek i samhället.