Reformer för ett mer jämlikt samhälle

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom jämlikhetsreformer för närmare 12 miljarder kronor nästa år.

Tony Rosendahl berättar om de jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet har fått igenom.  FOTO:

Tony Rosendahl berättar om de jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet har fått igenom.  FOTO:

Foto:

Övrigt2017-09-11 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår utgångspunkt har varit hur vi gör livet bättre för vanligt folk. Ett axplock av dessa reformer är en satsning på förlossningsvården, (1 miljard), personalsatsning i sjukvården, (2 miljarder), höjt underhållsstöd (135 miljoner), avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar under sommarlovet (350 miljoner), höjt studiebidrag med 300 kronor i månaden (550 miljoner) samt skattereduktion för fackföreningsavgift (1,3 miljarder).

I höstbudgeten finns ett fyrtiotal reformer som kommer från Vänsterpartiet och det totala reformutrymmet i budgeten landar på 40 miljarder kronor varav 11,8 miljarder kommer från förslag som Vänsterpartiet drivit.

Att minska de ekonomiska klyftorna i samhället är en prioriterad fråga för Vänsterpartiet. Ett jämlikt samhälle är ett samhälle som mår bättre på alla plan. Medan ensamstående föräldrar kämpar för att få vardagen att gå ihop och pengarna att räcka månaden ut så kan den som är rik fundera på nästa fastighetsköp. Så ojämlik är vårt gemensamma samhälle.

Många politiska partier pratar idag om jämlikhet men pratet måste följas upp av konkreta förslag för att jämna ut de ekonomiska klyftorna i landet. Att sänka löner för ungdomar eller behålla ett skattesystem som gynnar de som tjänar mest skapar inte jämlikt samhälle. Vänsterpartiet arbetar, genom konkreta förslag som förhandlas fram i statsbudgeten, för att skapa ett samhälle för alla, för att minska klyftorna, för jämlikhet.

Tony Rosendahl Gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm