Prioritera växter som attraherar pollinerande insekter

Jordens naturliga livsmiljöer håller på att gå förlorade, och därmed hotas många växter och djur av utrotning, och Sverige är inget undantag. Av de cirka 58 000 arter som finns inom landets gränser är 3653 rödlistade (det vill säga hotade, sällsynta eller hänsynskrävande), av dessa återfinns 787 i Sörmland (uppgifter från Länsstyrelsen Sörmlands hemsida.)

MP i Katrineholm vill ta fram en pollineringsplan så de växter som attraherar pollinerande insekter prioriteras.

MP i Katrineholm vill ta fram en pollineringsplan så de växter som attraherar pollinerande insekter prioriteras.

Foto:

Övrigt2018-03-20 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förluster av växter och djur är mycket allvarliga, inte minst för arternas egen skull. Men också för att artutrotningen bidrar till att hela ekosystem kollapsar och att vi därmed går miste om viktiga ekosystemtjänster.

En av de allra viktigaste ekosystemtjänsterna, det vill säga den nytta vi människor har av naturens arbete, är pollinering. Under senare år har vi kunnat läsa om bland annat massdöd bland bin och andra insekter. Senast kom rapporter om detta från Tyskland. Det här är allvarliga signaler som tyder på att något inte står rätt till. Massdöden bland insekter beror på ett flertal faktorer, bland annat på ett allt mer intensifierat och monokulturellt jordbruk men även på användningen av olika typer av bekämpningsmedel, exempelvis gruppen neonikotinoider, som har en bred användning i jordbruket.

Här har miljöminister Karolina Skog stöttat ett förslag från EU-kommissionen som går ut på att förbjuda tre av dessa neonikotinoider för användning utomhus.

Det gäller imidakloprid, klotianidin och tiametoxam. I förslaget till förbud ska dessa fortsättningsvis bara få användas i permanenta växthus för att förhindra att de påverkar pollinerande insekter, vilket är ett steg i rätt riktning.

För att förhindra att livsförutsättningarna blir sämre måste vi också tänka förebyggande när vi samhällsplanerar. Vi behöver också titta närmare på hur de förändringar vi tidigare gjort i till exempel stadsmiljön påverkar livsbetingelserna för växter, insekter och andra djur som alla sammantaget utgör den biologiska mångfald som vi så gärna vill dra nytta av och som vi i grunden är helt beroende av för vår överlevnad.

Eftersom vi tycker att det är en så viktig fråga kommer olika typer av förslag som rör biologisk mångfald prioriteras i den lokala valplattform som Miljöpartiet de gröna i Katrineholms kommun presenterar inom kort. Ett förslag som kommer att finnas med är framtagande av en pollineringsplan där tanken är att de park- och grönområden som finns i centrala Katrineholm, liksom i kommunens mindre tätorter kartläggs med syfte att i samband med framtida omplanteringar ta hänsyn till och prioritera växter som attraherar pollinerande insekter så att dessa kan hitta mat från tidig vår till sen höst.

Vi vill också utveckla detta förslag genom att ta fram en lokal planteringskalender som kan hjälpa intresserade katrineholmare i deras val av växter för trädgård, balkong och kolonilott så att fler kan bidra till att ge pollinerande insekter bättre förutsättningar.

Vi vill också se över andelen skyddad natur i kommunen för att på olika sätt stärka den biologiska mångfalden och den naturliga artrikedom som finns i skogar, vatten, våtmarker och stadsnära natur.

Ylva G Karlsson (MP), gruppledare och kandidat till fullmäktige i Katrineholm

Nicklas Adamsson (MP), kandidat till fullmäktige i Katrineholm och landstinget Sörmland