‒Jag vill veta vad de har gjort de här timmarna, sa Helena Edrenius till tidningen, och tillade att hon aldrig varit med om något liknande tidigare.
‒Pedagoger har ingen övertid. Det där ska man justera, helst samma vecka, sa hon också.
Det uttalandet väckte en hel del arga kommentarer i sociala medier. Inte minst från lärare som undrade hur man skulle kunna reglera övertid i ledighet när det inte finns några vikarier att tillgå.
Nu finns det trots allt godkända förklaringar, åtminstone till en del av övertidstimmarna. Det säger Annica Roxström, tillförordnad chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
‒400 av övertidstimmarna tillkom i samband med flytten in i paviljongerna på Slottskolan. Några av lärarna ställde upp på sin fritid för att packa ner arbetsmaterial inför flytten. Där finns det inga tveksamheter, det handlade om ren övertid som lärarna också fått betalt för.
Den återstående övertiden kan delvis förklaras med att den gäller andra personalkategorier än lärare.
‒Elevassistenter och fritidspedagoger har till exempel fast arbetstid. Om de arbetar utöver den tiden är det såklart övertid som de ska ha ersättning för.
Men därutöver finns ett mindre antal övertidstimmar som förvaltningen nu vill titta närmare på.
‒Avtalet säger att lärarnas övertid ska regleras inom befintlig arbetstid, gärna inom en månad, men vi har ett antal timmar som i stället ersatts med pengar.
De timmarna måste rektorerna som beviljat övertiden förklara.
Själv tror Annica Roxström att det många gånger handlar om att lösa ett akut problem.
‒Vi har svårt att fylla upp med vikarier när ordinarie lärare blir sjuka eller är borta av någon annan anledning. Då tror jag rektorerna många gånger löser problemet genom att be andra lärare rycka in och ta över lektioner. Det måste vi ha respekt för.
‒Men det kan också handla om rektorer som inte tolkat reglerna rätt och beviljat övertid där det inte skulle ha skett.
‒Det måste vi i så fall komma till rätta med, tillägger hon.