Nya resurser till skolan

Internationella jämförelser visar att kunskapsresultaten i den svenska skolan vänt uppåt och ökar. Men jämlikheten i svensk skola måste också öka. Det ska inte spela någon roll vilken skola eleverna går i eller var de bor.

Socialdemokraterna prioriterar fortsatta investeringar i en trygg kunskapsskola framför skattesänkningar och nedskärningar, skriver författarna av debattartikeln.

Socialdemokraterna prioriterar fortsatta investeringar i en trygg kunskapsskola framför skattesänkningar och nedskärningar, skriver författarna av debattartikeln.

Foto: Kallestad Gorm

Övrigt2018-03-23 12:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla barn ska ges förutsättningar att nå goda skolresultat. För oss socialdemokrater är det självklart att alla skolor ska vara bra skolor. Inget annat duger! Eleverna har rätt att möta behöriga lärare i en skola med ordning och studiero.

Du som förälder ska känna dig trygg med att dina barn får en lärorik skolgång. Staten ska ta ett större ansvar för att alla barn får möjlighet till en bra utbildning och kunna nå sin fulla potential. Mer resurser behöver riktas till skolorna med störst behov. Ibland måste någon få mer för att det skall vara rättvist.

Nu tas det första steget för ett större statligt ansvar för finansieringen av skolan, helt enligt Skolkommissionens förslag. Förstärkningen innebär att alla skolor tillförs nya resurser – mest till de som behöver det mest. För Katrineholm innebär det ett resurstillskott på mer än 4,6 miljoner och Vingåker får närmare 1,9 miljoner. När den socialdemokratiskt ledda regeringens satsning är fullt utbyggd år 2020 innebär det att den statliga finansieringen av skolan förstärkts med 6 miljarder årligen.

De borgerliga partierna säger nej till Skolkommissionens finansieringsförslag. Valet i september avgör alltså om skolorna i Katrineholm och Vingåker ska få fortsatta resurstillskott eller inte.

Vi socialdemokrater prioriterar fortsatta investeringar i en trygg kunskapsskola framför skattesänkningar och nedskärningar. Det ger resultat, i dag arbetar 20 000 fler i skolan mot 2014. Tre av fyra legitimerade lärare har fått del av statliga lönesatsningar. Vi vet att Sverige är starkare när vi håller ihop. Den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas.

Caroline Helmersson Olsson (S)

Riksdagsledamot från Vingåker, ledamot i Utbildningsutskottet.

Johan Söderberg (S)

Bildningsnämndens ordförande i Katrineholm.

Helena Edrenius (S)

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Vingåker.