Det påstås att det ska bli mer trafiksäkert för alla! Men det är inte sant. En gångpassage fungerar så att en trafikant och en gångare ska ha ögonkontakt för att avgöra vem som ska passera! Det kan inte en blind eller synskadad person göra!
När vi är ute i trafiken så innebär det i praktiken det faktum att det är lika farligt på en gångpassage att gå över gatan som om vi går över vart som helst där det inte är någon gångpassage markerad eftersom vi inte kan kommunicera med ögonen.
På ett traditionellt övergångsställe har vi åtminstone något skydd i lagen om något sker men naturligtvis är det aldrig helt säkert. De som använder ett övergångställe måste alltid iaktta försiktighet eftersom trafikfordon också måste få chansen att stanna. Problemet med ögonkontakten finns inte vid dessa övergångställen men det allra bästa för oss är ett trafikljus speciellt där det är mycket trafik.
Nu går trafikverket och kommuner runt lagen och gör gångpassager istället för att se till att lagen blir tydlig vid övergångställen när någon passerar det. Tidigare trodde fordonsförare att de alltid skulle passera före fotgängaren men sedan skrevs lagen om. Nu tror fotgängare att de har företräde utan att kolla om det är tillräckligt med tid för fordonsföraren att stanna.
Lagen skulle behöva förtydligas på så vis att båda har skyldighet att se till att passera utan risk. Det kanske kan utformas på det viset att båda ha väjningsplikt/stopplikt med tillägg av att gångaren måste vara vänd mot gatan vid kanten och stå stilla i minst två sekunder, men även försöka att kolla om det är fritt åt båda hållen, innan över gång får ske på trafikerad gata/väg. Att bara ersätta övergångställen med gångpassage innebär för oss synskadade att vi får en livsfarlig trafikmiljö.
Har vi inte samma rätt att bli skyddade i trafikmiljön som alla andra? Vem kan vi begära skadestånd av när trafikmiljön för oss blir sämre? Kan en medborgare/anhörig kräva skadestånd av kommunen/Trafikverket när en olycka skett (eftersom de beslutat om att ta bort övergångställen och trafikljus)? Hur och var görs en sådan anmälan och mot vem?
Lars-Ove Nederman Ordförande SRF (Synskadades Riksförbund), Katrineholm-Vingåker