När har vädret övergått i klimat?

”Det oerhörda har hänt, gudarna har upptäckt att de är dödliga, men konsekvenserna av det har ännu inte visat sig. Fortfarande är obalansen i världen osynlig, som svagheten i isen ögonblicket innan sprickan öppnar sig.” Så skriver Karl-Ove Knausgård i Vintern.

Övrigt2017-07-05 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jaa – är obalansen i världen ännu osynlig för allt för många av oss? Själv lever jag med den och jag lever vid sidan av den. Sommarlivet flyter lugnt. Trädgårdspyssel. Bad. Vandringar. Umgänge. Ökande torka och vattenbrist. Ovanligt blåsigt. Dock inte ovanligt varmt här. Kring Medelhavet över 40 grader. Vattennivån är hög – men den kommer och går. Antarktis kalvar isblock två gånger Gotlands storlek. Stor risk för dramatiskt höjd havsnivå, varnar Environmental Institutes forskare. Fler extrema värmeböljor. Ett obeboeligt Medelhavsområde. Hotande livsmedelsförsörjning. Ännu märks mycket lite här.

Vi talar om väder och klimat. Vädret som händer här varje dag, det tillfälliga. Klimatet som summan av många dagars globalt väder som visar den nödvändiga utvecklingen. Klimatet känns inte. Vädret verkar övergående.

När märker vi att det oerhörda har hänt. När inser vi vädrets övergång i klimat. När märker vi att olika tillfälligheter skapat en ny nödvändig klimatutveckling. När blir den osynliga obalansen synlig. Vem ser? Vem summerar?

För länge sedan visade tv en engelsk film, som visade hur klimatutvecklingen leder till sandstormar som ödelägger all civilisation.

Forskarna från Environmental Institute menar att Sverige måste utveckla en global vision med mål och åtgärder för utsläppsminskningar. Hur skulle den globala visionen se ut?

Det finns ett förslag till åtgärder, som kan kopplas till höga politiska mål för utsläppsminskning. Det kallas i Sverige för Avgift och Utdelning och visar hur en stadigt stigande avgift på fossila utsläpp kan få folkets stöd. Förslaget kallas Klimatsvaret.se. Det ser svagheterna i isen och vet ett sätt att tillräckligt snabbt hindra sprickan att öppna sig och få utsläppen att minska.

Ann Helleday

Klimatsvaret – CCL Sverige