Möller och Rajabi är inte allvarligt psykiskt störda

Fängelsestraff är med största sannolikhet att vänta för den 42-åriga Eskilstunakvinnan Johanna Möller och hennes expojkvän Mohammad Rajabi, båda åtalade för mord och mordförsök i de uppmärksammade Arbogafallen. Enligt det rättspsykiatriska utlåtande som expedierades under tisdagen saknas förutsättningar att döma dem till rättspsykiatrisk vård.

Övrigt2017-07-25 10:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rättegången mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi inleddes i Västmanlands tingsrätt i Västerås den 8 maj. Under den 20 rättegångsdagar långa processen har ett stort antal vittnen lämnat sina utsagor i de två mordärendena.

Tingsrätten har redan förkunnat att de båda åtalade är skyldiga. Bevisningen anses överväldigande. Det som har återstått är att utreda vilken påföljd som kan bli aktuell. Därför har de båda genomgått rättspsykiatriska undersökningar.

[fakta nr="1"]

Under tisdagen meddelade Rättsmedicinalverket vad det kommit fram till, och det är att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi begick de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Inte heller befinns de lida av någon sådan störning i dag.

Enligt Rättsmedicinalverket saknas därför medicinska förutsättningar att överlämna dem till rättspsykiatrisk vård, vilket alltså innebär att de båda med största sannolikhet kommer att dömas till fängelse.

Marianne Kristiansson, överläkare och professor på Rättsmedicinalverket, berättar att det inte nödvändigtvis betyder att Möller och Rajabi är att betrakta som friska. Det utredningen kommit fram till är endast att de inte är allvarligt störda.

‒Det här är inte en vanlig psykiatrisk bedömning, det är viktigt att säga. Nästan ingen som kommer till oss är frisk, säger hon.

Den störning som en brottsmisstänkt person ska ha för att kunna överlämnas till vård i stället för att dömas till fängelse ska vara såpass allvarlig att personen knappt fungerar, enligt Marianne Kristiansson.

‒Man ska i stort sett inte fungera ute i samhället. Inget arbete, inget socialt liv...

För ett antal år sedan var rättpsykiatrisk vård en mycket vanligare påföljd vid brott än i dag. Från 1992 och framåt döms allt färre till vård.

‒Före -92 kunde det räcka med en personlighetsstörning och någon form av missbruk, säger Marianne Kristiansson.

Den 7 augusti återupptas rättegången mot Johanna Möller och Mohammad Rajabi i Västmanlands tingsrätt. Då kommer slutpläderingar hållas vad gäller påföljden, med resultaten från de rättpsykiatriska undersökningarna som grund, och åklagarna Jessica Wenna och Johan Fahlander kommer framföra sina yrkanden. Med största sannolikhet kommer de yrka på långa fängelsestraff.

Det som därefter återstår är för tingsrätten att fastställa påföljd och meddela slutlig dom. Det kan komma att ske samma dag som slutpläderingarna hålls, men mer sannolikt är att det dröjer ytterligare en tid.

Detta är Möller och Rajabi skyldiga till

Enligt Västmanlands tingsrätt är Mohammad Rajabi, Johanna Möllers ex-pojkvän, skyldig till mord och mordförsök i augusti 2016, medan Möller är skyldig till anstiftan av mord på exmaken i augusti 2015 och för mord och mordförsök på föräldrarna.

Johanna Möller är också skyldig till ett fall av stämpling till grov misshandel, till några fall av stämplig till mord, försök till grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, för grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, givande av muta och hot mot tjänsteman.