Under politikerveckan i Almedalen samlas samhällsengagerade människor från politiken, näringslivet och civilsamhället från hela Sverige för att träffas och diskutera aktuella samhällsfrågor.
Almedalsveckan är därför ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska matens negativa klimatpåverkan. Med klimatsmart mat kan arrangörer från Katrineholm visa miljöledarskap i Almedalen.
Genom att använda den uppmärksamhet Almedalsveckan får till att lyfta klimatfrågan kan vi tillsammans se till att klimatet genomsyrar det politiska samtalet inför valet och sätter tonen för nästa mandatperiod.
Med maten som verktyg kan vi sätta fingret på klimatet i många sammanhang, utan att ta fokus från andra viktiga samhällsfrågor.
En enkel tumregel för att minska matens klimatpåverkan är att fokusera rätter kring grönsaker och vegetabilier.
Varför inte bjuda på helt vegetarisk mat? Just nu finns många härliga, svenska primörer att bygga aptitretande rätter kring.
Vi slänger också mycket fullt ätbar mat i Sverige. Den som tänker till och använder ingredienser som annars skulle slängas, undviker onödiga utsläpp från maten. Och kranvatten är lika gott som vatten på flaska, men har mycket lägre klimatpåverkan. För den som vill ha rosévin till Almedalsminglet, är det nu enkelt att välja miljömärkt.
Vi hjälper till att visa upp arrangörer som jobbar med detta inför och under Almedalsveckan och den arrangör som jobbar bäst med mat som håller sig inom planetens gränser får utmärkelsen ”Almedalens klimatsmartaste mat”. För att förenkla arrangörernas arbete med klimatsmart mat erbjuder vi gratis klimatberäkning av maten som serveras under Almedalsveckan.
Almedalsveckan är ett bra tillfälle att visa upp hur vi kan äta klimatsmart och miljövänligt. Som Almedalsarrangör kan du, bara genom att tänka på vad du bjuder på för mat, vara med och lyfta klimatfrågan inför valet.
Vi hoppas därför att alla arrangörer från Katrineholm, som bjuder på mat under Almedalsveckan, visar miljöledarskap genom att satsa på klimatsmart, hållbar mat!
Per-Anders Jande, ordförande, Svensk mat- och miljöinformation
Alexandra Davidsson, generalsekreterare, Medveten Konsumtion
Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige
Camilla Björkbom, ordförande, Djurens Rätt
Mattias Goldmann, VD, Fores
Alice Andersson, ordförande, PUSH Sverige