Den som är under 18 kan inte rösta i höstens val. Men unga kan ändå vara med och påverka hur samhället utvecklas och ta plats i valdebatten, till exempel genom att skriva insändare. Minibladet i samarbete med Katrineholms-Kuriren har därför bjudit in sina läsare att berätta vad de tycker borde ändras, förbättras och göras i samhället.
Klass 4D har nappat och nöjde sig inte bara med att skriva insändare. Istället har de tagit initiativ till uppropet #snällanätetveckan, som de hoppas ska förändra klimatet på nätet.
– Mobbning är något väldigt dåligt som kan göra människor väldigt illa. Att mobba någon på nätet är lika allvarligt och dåligt som att mobba någon i skolan eller på fritiden, förklarar klassen.
– Vi vill att denna hashtag sprids i hela landet så att alla, både vuxna och barn, börjar tänka på hur man är på nätet och att mobbing är lika dåligt, sårande och farligt på nätet som i verkligheten, säger de.
Snälla nätveckan ska vara varje år från 17 till 24 maj och vinna mark över hela landet (och kanske ännu längre bort) genom sociala medier.
– Den veckan ska man vara extra snäll, skriva en snäll kommentar, lajka en bild, så att den som har kontot får stöd, förklarar klassen strategin.
De menar att ansvaret för att ändra klimatet i sociala medier ligger på alla, tillsammans – genom att inte vara taskig och genom att ingripa med positiva uttryck.
– Ingen ska bli dåligt behandlad på nätet, säger de.
Förhoppningen är nu att nätklimatet blir en fråga i valrörelsen. Klassen menar att det här är en viktig fråga i både barns och ungas vardag.