1) Demokratiaspekt: Jag känner mig lite påhoppad för att jag är socialdemokrat. Nåja, det är nog inte för särskilt många som det är en överraskning. Jag är tidigare förtroendevald i landsting och kommun, dock ej efter det senaste valet. Mina huvudsakliga frågor under de knappt 20 år jag var aktiv var demokratifrågor.
Dessa frågor lärde mig att respektera alla partiers vilja till att göra väl för medborgarna. Att vägen ser olika ut beror på olika värderingar och ideologier. Charlotte Prennfors skriver: "...kan man tolka det på två sätt. Det demokratiska i de två synsätten är att vi driver en bra politik och borde ha makten att utöva den. Alternativ två är inte så smickrande för debattören då det indirekt innebär att han vill ha en socialdemokratisk styrning utan opposition." Det hon säger är i korthet följande: Om jag tycker som moderaterna är jag bra men om jag inte gör det har jag fel. Vilken demokratisk bredd är det, Prennfors?
2) Demokrati är i högsta grad en fråga om medmänsklighet och empati. Jag är medveten om att politiken inte handlar om rätt eller fel, det får lagstiftaren sköta om. Däremot handlar politiken om visioner. Vad är din vision, Prennfors? Ett samhälle byggt på medmänsklighet eller inte?
3) Har vi råd med en stark opposition? Svar ja. Det fanns också en tid när vi hade en stark opposition. Har vi det nu?
Opposition och majoritet bör sträva efter koncensus genom högt i tak och med människovärdighet i det demokratiska önskeögat. Detta är inte en valfråga, detta är inte en partipolitisk vilja, detta är en demokratisk sanning. Därför har jag varit, är och kommer att förbli socialdemokrat.
Björn Blid (S)