Det stämmer att landstinget redovisade ett starkt ekonomiskt resultat 2016, resultatet skrevs till 203 miljoner kronor och budgetomslutningen var drygt 8 miljarder kronor. I budgeten för 2017 används stora delar av överskottet till just sådana satsningar som insändarskribenten efterlyser.
För oss är en god ekonomi fundamentet som ger oss möjlighet att långsiktigt investera i både förbättrad arbetsmiljö och mer direkta åtgärder för att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare. Vad gäller 2017 års budget är 100 miljoner kronor av förra årets överskott redan intecknade då vi beslutat att finansiera förra vårens lönesatsning, en satsning som innebar höjd lön med i genomsnitt 3500 kronor för alla erfarna sjuksköterskor med oregelbunden arbetstid som arbetar i en dygnetruntverksamhet.
Satsningen inkluderade även utrymme för ökad grundbemanning på vårdavdelningarna genom 45 nya tjänster som vårdledare, en karriärtjänst där högre kompetens premieras samtidigt som arbetsmiljön förbättras genom fler händer i vården. I årets budget tar vi även höjd för att finansiera årets fastighetsinvesteringar vilka uppgår till 590 miljoner kronor – fastighetsinvesteringarna kommer för övrigt att fortgå fram till 2022 och uppgå till totalt drygt 4,2 miljarder kronor.
Sammanfattningsvis är vårt svar till ”Kan man gissa?” att det inte finns någon motsättning mellan en god ekonomi och satsningar på förbättrad arbetsmiljö och höjda löner till landstingets medarbetare. Tvärtom har vi med årets budget visat att de satsningar insändarskribenten efterlyser redan finansieras och genomförs tack vare en stark landstingsekonomi.
Monica Johansson (S)
Fredrik Lundgren (L)
Mattias Claesson (C)
Ann-Sofie Jacobsson (MP)