Hur gör man för att få en liten idrottsförening på landsbygden att överleva? Frågan är högst aktuell för Floda IF:s ordförande Nina Andersson. Med bakgrund som spelare i klubbens första damlag, fotbollsmamma till spelare och flerårig medlem i styrelsen har hon varit med Floda idrottsförening både när det kommer till toppar och dalar. Att hon fortfarande kämpar, trots att förutsättningarna blir allt mer krångliga, säger hon beror på att hon har hjärta för föreningen.
– Man satsar mer. Har man hjärta i föreningen är tröskeln lägre att komma hit, att hjälpa till, att ställa upp, berättar hon.
Just hjärtat ser hon som en nyckel till verksamhetens fortsatta överlevnad. Dels hoppas styrelsen på att skapa nya, engagerade förmågor som vill ta över, men klubben har också ett äldre hjärta som ständigt är närvarande.
– Gösta-Calle var vår första materialare. Han tränade damlaget och fanns alltid här. När han gick bort testamenterade han sitt arv till föreningen och det gör att vi kan satsa hårdare på de barn och unga som vill vara delaktiga i dag, berättar Nina Andersson.
En del av satsningen är att bredda sig utanför fotbollen. I nuläget arrangeras motionsgympa inomhus en gång i veckan, men möjligheter till exempelvis LAN (datorspel via lokala nätverk direkt översatt, men används som ett samlingsord för ett tillfälle då man träffas och spelar datorspel tillsammans) finns redan.
– Vi har ett fotbollslag som är anmält till seriespel. Vi kommer satsa allt på dem, men de är en tunn trupp och det kan bli en tuff säsong. Men det finns det inget som säger att föreningen går i graven om vi inte får ihop något lag i framtiden. Vi får helt enkelt bredda verksamheten.
Speciellt svårt blev det för Floda IF när skolan i byn lades ned. Skolan var tidigare en naturlig plats där de kunde hitta unga och idrottsintresserade.
– Man lägger ned landsbygden. Vi behöver närheten för att kunna knyta spelare. Idag går barnen i skola i Sköldinge, Valla och Bie och har sina vänner där. Dels har vi svårare att nå dem, men sen är det lättare att välja lag där kompisarna finns och som ligger i närheten av skolan.
Intresserade barn föder intresserade föräldrar som i sin tur blir ledare och i bästa fall tränare. Spelare som trivs stannar kvar och bryr sig om föreningen. För att främja detta får spelarna möjlighet till betalt sommarjobb på vallen där den största arbetsuppgiften är att på olika sätt sköta och piffa upp området. Det är engagemanget som är grundstenen och alla pusselbitar är viktiga för att den ideella föreningen, enligt Nina Andersson.
– Vi i styrelsen är äldre. Vi har också egna liv och hoppas på att fler nya ska intressera sig. Det är inte så tungt att vara delaktig, det kan handla om att ibland stå i kiosken. Men framförallt så är det roligt och socialt. Vi är öppna för alla typer av förslag som inte förstör fotbollsplanen, skrattar hon.
Den ikoniska och välskötta fotbollsplanen vid Flodavallen får ordentligt liv till sommaren. Dels till hemmamatcherna när ungdomslaget i fotboll spelar, men också till den såkallade gubbfotbollen.
– Då kan vem som helst komma och träna. Det brukar vara ett roligt inslag, man spelar och har kul, oavsett ålder, erfarenhet och kön. Man kör utefter förutsättningarna, berättar Nina Andersson.