Det är ju härligt – men kan vara mindre härligt för naturen, om man glömmer att plocka upp efter sig.
Havet är redan illa ute på grund av överfiske och den globala uppvärmningen, som gör vattnet surare och därmed påverkar skaldjur och korallrev. Allt skräp, framför allt plast som tar väldigt lång tid att bryta ner, utgör ännu ett hot. Varje år beräknas 8-13 miljoner ton plast hamna i naturen, och om ingen förändring sker kan haven innehålla mer plast än fisk år 2050.
Skräp på stränderna är fult, det är nog alla eniga om. Men det är också farligt för både fiskar och sjöfågel, som kan få i sig skräpet eller trassla in sig i det. Plasten kan också innehålla giftiga ämnen som skadar både stora och små organismer.
Vad göra? Svaret är självklart: släng inte plastpåsar, engångsbestick och plastflaskor i naturen, och förstås inte heller pappkartonger och metallgrillar – ta hem soporna och låt dem gå till återvinning i stället. Och även om det kan kännas knepigt, säg gärna till om du ser någon som efter avslutad picknick är på väg att gå utan att plocka upp efter sig. Du gör det ju inte för att vara en gnällspik utan för att värna om naturen – och alla vill väl ha ett hav som bebos av fisk och inte av plastskräp!
Ingela Björck