Vinterkräksjukan har varit ovanligt efterhängsen på förskolan Räven i år.
Enligt Catharina Meyer Berg, som är förskolechef på Räven, har det varit mycket sjukdomar överlag på förskolan i år, allt från förkylningar till vinterkräksjuka.
‒Vinterkräksjukan har pågått mer eller mindre en månad. Det är värre än vanligt i år på det sättet att väldigt många sjuknar om, säger Catharina Meyer Berg.
Till slut vände sig förskolan till Folkhälsomyndigheten för råd.
‒Vi blev rekommenderade att stänga och sanera lokalerna för att få bort alla bakterier, säger Catharina Meyer Berg.
Under tisdagen informerades föräldrarna om att förskolan kommer att hållas stängd under onsdag och torsdag.
‒Från början skulle vi stänga under en dag men vi har pratat om det och insett att vi inte hinner få rent på en dag, säger Catharina Meyer Berg.
Personal från Samhall ska tvätta golv, väggar och möbler. Personalen gör rent allt lekmaterial.
‒Eftersom det är ett svårt virus tvättar man med Klorin som man spär ut med vatten. Vanligt desinfektionsmedel biter inte på det här. Även om det inte är bra för miljön så hoppas vi får bort viruset på det här sättet, säger Catharina Meyer Berg.
Personalen på förskolan har inte varit lika hårt drabbade av vinterkräksjukan som barnen.
‒Tydligen har många föräldrar också klarat sig bra. Det är främst barnen som drabbats, säger Catharina Meyer Berg.
Att en förskola drabbas av vinterkräksjuka är inte ovanligt. Däremot är det inte så vanligt att det går så långt att förskolan får stänga och saneras.
För ett och ett halvt år sedan fick dock Backa förskola i Katrineholm genomgå en liknande sanering efter en aggressiv magsjuka bland både barn och personal.
Den som har varit sjuk bör ha varit symtomfri i mellan 48 och 72 timmar innan han eller hon går tillbaka till förskola, skola eller jobb.
Upplever du att föräldrar har för bråttom tillbaka till förskolan efter att barnen haft vinterkräksjuka?
‒Det är väldigt olika. Men visst är det ett lite tuffare klimat i arbetslivet i dag. Men alla föräldrar vill sitt barns bästa och vi också, det är därför vi gör det här, för att få stopp på viruset, säger Catharina Meyer Berg.