Färre narkotikapoliser i tjänst på sommaren – trots mer cannabis bland unga

Under sommaren har skolungdomarna lov, är på festivaler, hänger i parker och umgås utomhus. Samtidigt är det färre narkotikapoliser i tjänst, och under hösten figurerar alltid nya unga personer i anmälningar rörande ringa narkotikabrott.– Det är troligt att det är kopplat till ett högre cannabisbruk under sommaren, säger Oskar Nissfolk, chef för områdespolisen i Katrineholm.

Övrigt2017-05-11 09:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera medier har under de senaste åren hävdat att unga i högre utsträckning testar cannabis för första gången på sommaren. Statistik för påståendet saknas, men människor som på olika sätt arbetar med narkotika och ungdomar upplever att så är fallet.

Enligt Oskar Nissfolk, chef för områdespolisen i Katrineholm, är det en rimlig analys att fler unga testar på cannabis under sommaren. Han nämner en uppsjö av festivaler, hemmafester och ugna som i högre grad befinner sig utomhus. Varje år ser han nya unga människor som figurerar i anmälningar rörande ringa narkotikabrott. Samtidigt som många unga testar cannabis för första gången är drogpoliserna i stort sätt obefintliga i Sörmland under sommarmånaderna.

– Spangruppen ligger vilande under sommaren, på grund av semestrar, även om jag tror att de skulle behövas den tiden på året, säger Oskar Nissfolk.

Att det skärs ner på narkotikapolisens närvaro i Sörmland syns i statistiken. Åren 2014-2015 ser man en tydlig minskning i antalet anmälningar om ringa narkotikabrott under sommarmånaderna. Våren 2014 anmäldes 720 brott medan det under sommaren bara gjordes 462 anmälningar. Under hösten passerade antalet 700 igen.

Hade ni kunnat förhindra ett mer utbrett bruk av cannabis om polisen varit fulltalig?

– Om vi hade varit fler poliser på sommaren hade det gjorts fler anmälningar, säger Oskar Nissfolk.

Men han menar att ingripandepolisen under sommaren kämpar hårt med ordinarie arbetsuppgifter där även narkotikabrott ingår.

– Ingripandepolisen befinner sig på till exempel festivaler och platser där unga ofta befinner sig, de har grundkompetensen och förstår vad de ska leta efter, säger Oskar Nissfolk.

Anette Gjers, vårdenhetschef på Mälarsjukhusets beroendecentrum, tror också att unga testar cannabis i högre utsträckning under sommaren, även om hon själv inte märker det i antalet som söker sig till beroendecentrumet.

– Det är klart att jag önskar att polisen hade mer resurser när ungdomarna är lediga, det tror jag poliserna också skulle vilja, säger Anette Gjers.

På beroendecentrumet behandlar de ofta unga som har fastnat i tyngre droger än cannabis, men det händer att de behandlar unga som fastnat i ett cannabismissbruk.

– Då har det ofta pågått länge och personen är ordentligt fast. Det är många som relativiserar cannabis, och ser inte de långsikta effekterna av ett beroende, säger Anette Gjers.